— Brussel kiest

Brussels Parlement

Onverwacht PTB-stemmenkanon past voor Brussels Parlement

© PTB Ixelles Etterbeek / PVDA Elsene Etterbeek
| Ahmad Haagiloee, een 63-jarige elekticien uit Etterbeek, scoorde vanop de 53e plaats verrassend goed.

Ahmad Haagiloee, een 63-jarige elektricien, raakte vanop de 53e plaats op de lijst van PTB met liefst 2.892 voorkeursstemmen verkozen in het Brussels Parlement. Slechts vijf kandidaten van de communisten scoorden beter dan de Elsenaar. Toch staat Haagiloee uit eigen wil zijn zetel af.

Haagiloee verraste met zijn score vriend en vijand. Niet alleen kwam de Elsenaar voor het eerst op voor de gewestverkiezingen, de PTB-militant stond ook pas op de 53e plaats. Slechts vijf partijgenoten verzamelden meer dan zijn 2.892 voorkeursstemmen, die hem een plaats in het Brussels Parlement opleverden.

Toch neemt Haagiloee zijn zetel niet op. De elektricien verkiest een rol in de schaduw. "Ik wilde enkel de PTB-lijst steunen, maar heb zelf geen politieke ambitie", legt hij uit. Eerste opvolger en Molenbeeks gemeenteraadslid Luc Vancauwenberge (2.224 voorkeursstemmen) neemt zijn plek in.

De PTB gaat van vier naar tien zetels en de Nederlandstalige tak, de Partij van de Arbeid (PVDA), krijgt haar eerste zitje. Samen hebben de communisten dus elf zetels in het Brussels Parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?