Stembureau, verkiezingen 26 mei 2019
© BRUZZ | Stembureau, verkiezingen 26 mei 2019.

Moslims kozen PS en PTB, joden MR

Kris Hendrickx
© BRUZZ
30/05/2019

De helft van de Brusselse moslims die zondag stemden, kozen voor de PS, nog eens 25 procent voor de PTB. Dat blijkt uit een analyse van de exitpolls door de ULB. Joden hebben een duidelijke voorkeur voor MR en bij katholieken is het beeld verdeelder.

De ULB peilde zondag niet enkel naar het stemgedrag, maar vroeg ook naar geloofsovertuigingen van 1.800 kiezers in 15 gemeenten. Het onderzoek vermeldt enkel de Franstalige partijen en hield geen rekening met factoren als welvaart of werkloosheid.

Uit een analyse van de gegevens blijkt nu dat de helft van de Brusselse moslims voor de PS stemde (49,4 procent), een kwart voor de PTB (24,4 procent) en 10 procent voor Ecolo. Dat meldt Le Vif.

MR haalde amper een moslimstem binnen. 2,2 procent van het moslimelectoraat koos voor de Franstalige liberalen. CDH was goed voor net geen 6 procent van de moslimstemmen.

Katholieken kiezen vooral voor MR (bijna 24 procent), daarna volgen Défi (15 procent) en PS. Het christen-democratische CDH is pas vierde partij met 11 procent, net voor Ecolo. CDH doet het beter bij de protestanten (24 procent) en de andere christenen (19 procent).

Joden kiezen MR

De joodse kiezers hebben een duidelijke voorkeur voor MR, dat 44 procent van de stemmen krijgt. CDH is tweede met 13 procent. Opmerkelijk: 0 procent van de joden zou voor de PS gestemd hebben volgens Le Vif. "Het gaat over gelovigen, er zijn ook atheïstische en agnostische joden," legt Pascal Delwit van de ULB uit aan BRUZZ. "Daarnaast zijn er ook niet zoveel Joodse burgers in Brussel als katholieken of moslims."

Religies gewestverkiezingen
Hoe stemden de Brusselaars, volgens geloofsovertuiging. (Cijfers Cevipol/ULB, via Le Vif)

De gegevens kunnen ook uit een ander perspectief worden bekeken: hoe groot zijn de verschillende religieuze groepen binnen het electoraat van een bepaalde partij? Dan valt bijvoorbeeld op dat 38 procent van de PS-kiezers moslim zijn. 23 procent van de socialistische kiezers zijn atheïstisch en 16 procent katholiek.

Ecolo heeft met 44 procent dan weer het grootste aandeel atheïstische kiezers en nog eens 17 procent agnosten.

MR heeft een electoraat dat vooral katholiek is (37 procent), atheïstisch (31 procent) of agnost (11 procent).

Bij PTB zijn de atheïsten de belangrijkste groep, met 34 procent. Moslims maken 30 procent van het electoraat uit.

De onderzoekers benadrukken dat de cijfers niet aantonen dat mensen een bepaalde partij verkiezen omwille van hun geloof. De peiling houdt bijvoorbeeld geen rekening met factoren als werkloosheid en discriminatie. Als de Brusselse moslims vooral tot sociaal achtergestelde groepen is die laatste factor met andere woorden wellicht van groter belang voor het stemgedrag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, PS, ULB, moslims

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie