Elke Van den Brandt (Groen)
© PhotoNews | Elke Van den Brandt (Groen) donderdag voor de formatiegesprekken.

Van den Brandt: ‘Meerderheid met PVDA is vrijwel onmogelijk'

HD
© BRUZZ
06/06/2019

Volgens informateur Elke Van den Brandt (Groen) is een Nederlandstalige coalitie met PVDA "vrijwel onmogelijk". Dat komt vooral omdat PVDA niet met een liberale partij wil regeren, en er al een voorlopig akkoord is met Open VLD en One.Brussels. PTB had laten weten dat ze zonder PVDA niet in de Brusselse regering zou stappen, maar die kans wordt dus erg klein.

De eigenaardigheid bij de Brusselse regeringsvorming is dat beide taalgroepen apart een meerderheid moeten samenstellen. Als PVDA mee in de regering wil met haar Franstalige grote broer PTB, dan moet ze eerst in de Nederlandstalige meerderheid zien te komen. Maar daar is al een akkoord tussen Groen, One.Brussels en Open VLD.

“Omdat PVDA niet met een liberale partij wil zetelen is het wiskundig niet evident om met hen een meerderheid te vormen", zegt formateur Elke Van den Brandt (Groen) aan onze redactie. "En met PVDA, Groen en One.Brussels komen we er niet. Dat is dus vrijwel onmogelijk.”

Om een nipte meerderheid te behalen zou Groen dan CD&V of Agora erbij moeten halen. Maar volgens Van den Brandt heeft Groen nu een comfortabele meerderheid met Open Vld en One.Brussels: “We hebben samen een stabiele meerderheid gevonden. Maar natuurlijk is het maar een akkoord tot er op alles een akkoord is gevonden.”

Vandaag praatten de formateurs met de sociale partners en het middenveld.

Sociale partners

Donderdag was het dan de beurt aan de sociale partners in de informatieronde voor de Brusselse regeringsvorming. Informateurs Van den Brandt, Onkelinx & Vervoort gingen onder andere in gesprek met de vakbonden en Unizo. De komende dagen volgen nog burgerbewegingen en middenveldorganisaties.

Het gesprek met de sociale partners was vooral een eerste verkenning van de noden bij de vakbonden en de werkversorganisaties. Daarbij kwamen de traditionele problemen zoals mobiliteit en infrastructuur aan bod, maar volgens Van den Brandt ook veel oplossingen. “Ik onthoud aan beiden de nood aan een sereen en constructief sociaal overleg.”

Fietsersbond en Brussels for Zero komen nog langs

Wat ze concreet gaan overhouden uit wat er is besproken is nog te vroeg om te zeggen. "Nu moeten we vooral luisteren, verder onderzoeken en terugkoppelen”, aldus Van den Brandt.

De volgende dagen gaan de informateurs ook samenzitten met de verschillende burgerinitiatieven die Brussel rijk is. Onder andere Brussels for Zero, de overkoepelende verkeersveiligheidsorganisatie die ontstaan zijn na 1080/0 en 1030/0, de Fietsersbond en de Brusselse Bond voor Recht op Wonen mogen langskomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, Elke Van Den Brandt, Laurette Onkelinx, Rudi Vervoort, Brusselse regering, PVDA, PTB, vakbonden, sociaal overleg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie