De Franstalige liberalen maken van een deelname aan de Brusselse regering geen voorwaarde om in de Waalse of Franse Gemeenschapsregering te stappen. Of de partij in Brussel zal meeregeren is allesbehalve zeker, zelfs nu CDH nergens nog wil meeregeren.
Voor MR is deelname aan Brusselse regering geen breekpunt
Er vloeide de voorbije dagen wat inkt over de kansen van de MR om er op verschillende niveaus bij te zijn. Nu het CDH heeft aangekondigd dat het op geen enkel niveau wil meebesturen, liggen de kaarten van de Franstalige liberalen wat beter dan voorheen. De kans dat ze er in de Waalse regering bij zijn, wordt bijvoorbeeld heel wat groter. Het enige alternatief dat de PS daar nog heeft is een coalitie met Ecolo en de PTB.
Maar betekent de beslissing van CDH ook dat MR bijna zeker is van deelname aan de Brusselse regering? Het antwoord is neen, om verschillende redenen.
Voor een goed begrip, nog even het scenario dat de voorbije dagen her en der opdook: MR zou een breekijzer in de hand hebben, omdat de partij min of meer noodzakelijk is in de Waalse regering en in die van de Franse Gemeenschapsregering (tenminste als de PTB niet in de regering mag of wil). Anders dan in Brussel komt de coalitie PS-Ecolo-Défi daar immers niet aan een meerderheid. De MR zou van een regeringsdeelname in Brussel dan een voorwaarde kunnen maken om ook in de Waalse regering of de Franse gemeenschapsregering te stappen.
"On ne veut pas ajouter des problèmes aux problèmes"
Navraag bij de Franstalige liberalen leert alvast dat de partij van geen exclusieven wil weten. Een deelname op het ene niveau is voor de MR dus geen voorwaarde om op een ander niveau in de regering te stappen. “On ne veut pas ajouter des problèmes aux problèmes,” zegt MR-woordvoerder Georges-Louis Bouchez aan BRUZZ. “De zaken zijn zo al complex genoeg. We willen de best mogelijke regering op elk niveau. Natuurlijk is het beter om overeenstemming te hebben in verschillende regeringsploegen, maar dat is geen breekpunt.”
Er zijn ook signalen uit de PS en Défi, twee partijen die het uitstekend konden vinden met elkaar in de Brusselse regering en waarvan wel eens wordt gezegd dat ze een voorakkoord hebben. “Zowel Laurette Onkelinx (PS) als Olivier Maingain (Défi) liet weten dat de vorming van de Brusselse regering niet noodzakelijk moet vastgekoppeld worden aan andere niveaus,” zegt politicologe Emilie Van Haute van de ULB. “Ik denk dat de kans groter is dat we een PS-Ecolo-Défi regering krijgen in Brussel dan dat MR aan boord klimt.”
Die signalen klinken als een echo uit de campagne. Onkelinx, die na deze regeringsvorming de actieve politiek vaarwel zegt, liet toen al weten dat ze “een zo progressief mogelijke coalitie” wou in Brussel. Dat lijkt alvast niet van toepassing met de MR erbij, die ook nog eens een verliezer van deze verkiezingen is.
Afspiegeling van de gemeenten
De kans dat Ecolo niet in de Brusselse regering komt, lijkt klein. Ecolo verdubbelde immers zijn aantal zetels en leunt inhoudelijk dicht aan bij de PS. Daarnaast speelt ook de nasleep van de gemeenteverkiezingen wellicht een rol. In ruim de helft van de gemeenten regeren PS en Ecolo al samen, onder meer in Brussel-Stad. Eenzelfde as op het gewestniveau biedt een kans om Brussel de volgende jaren wat efficiënter te besturen. Groen liet eerder al weten zich onvoorwaardelijk aan Ecolo vast te klikken, maar een formele hefboom heeft Groen niet. De regeringsvorming gebeurt per taalgroep.
Navraag bij de PS deze woensdag leert alvast dat de MR nog steeds in de running is. Wanneer de eindmeet is zicht is, blijft voorlopig onduidelijk.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Laurette Onkelinx , Emilie Van Haute , coalitiegesprekken , formatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.