Eerste gesprekken met Brusselse werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties, na de verkiezingen van 26 mei 2019, door informateurs Elke Van den Brandt, Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort

| Eerste gesprekken met Brusselse werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties, na de verkiezingen van 26 mei 2019, door informateurs Rudi Vervoort, Laurette Onkelinx, Elke Van den Brandt en Estelle Ceulemans van de socialistische vakbond (rechts op de foto.)

Socialistische vakbond: 'Geen MR in Brusselse regering'

© Belga
06/06/2019

Voor de socialistische vakbond ABVV is de aanwezigheid van de MR in de toekomstige Brusselse regering geen optie. Dat verklaarde Estelle Ceulemans donderdag voor het overleg dat ze had met informateurs, Rudi Vervoort (PS), Laurette Onkelinx (PS) en Elke Van den Brandt (Groen).

Hoewel de formatie in Brussel per taalgroep gebeurt, ontvangen de informateurs vanaf donderdag gezamenlijk de Brusselse sociale partners en het middenveld. Donderdagvoormiddag kwamen de vakbonden als eerste langs op de zetel van de Brusselse regering.

'Geen MR, graag PVDA'

Secretaris-generaal van de Brusselse socialistische vakbond Estelle Ceulemans beet de spits af en was meteen zeer duidelijk. Voor haar is een coalitie in Brussel met MR geen optie: "De MR heeft de afgelopen vijf jaar op federaal niveau een sociale afbraakpolitiek gevoerd".

Het ABVV wil in Brussel een progressieve meerderheid, eventueel met de PVDA. "De PVDA heeft er voor gezorgd dat er opnieuw arbeiders zijn in het parlement", merkte ze op. Ceulemans zei nog dat er goed is samengewerkt met de uittredende meerderheid, maar dat de vakbond het uiteindelijk resultaat van de coalitiebesprekingen zal beoordelen.

PTB niet zonder PVDA

Franstalig informateur Laurette Onkelinx verklaarde dat ze niet wil treuzelen bij de vorming van een Brusselse regering. Er moet voor haar een coherentie zijn met Wallonië, "maar er is steeds een Brusselse realiteit", voegde ze eraan toe.

Ze neemt ook akte van de beslissing van CDH om niet aan de onderhandelingen deel te nemen. "Dat verduidelijkt de situatie maar betekent ook dat er twee partijen die zich buitenspel zetten", stelde ze vast. Dinsdag kreeg ze samen met Vervoort van de Franstalige PVDA (PTB) te horen dat de partij niet in een Brusselse regering stapt zonder de PVDA aan Nederlandstalige kant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Politiek , ABVV-FGTB , socialistische vakbond , MR

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni