— Brussel kiest

Brussels Parlement

Vervoort: 'Coalitiegesprekken beide taalgroepen staan los van elkaar'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 4 juni 2019

De PS voert in Brussel coalitiegesprekken met PTB-PVDA en CDH. Toch draait het dezer dagen vooral om de MR. Want de Franstalige liberalen staan te popelen om mee te regeren. Ze hebben al 15 jaar in de oppositie gezeten. Maar of MR ook echt deel kan worden van de Brusselse regering aan Franstalige zijde blijft onduidelijk. Het heeft veel weg van een potje Stratego.

Vandaag schoven CDH en PTB-PVDA mee aan tafel bij PS-onderhandelaars Vervoort en Onkelinx. Toch domineerde de démarche van Open VLD de traditionele interviews voor het gesprek. "De onderhandelingen gebeuren los van elkaar," veegde Rudi Vervoort de zet van Open VLD-voorzitster Rutten van tafel.

"Ieder taalgroep maakt een coalitie. Ik herinner me dat er aan Nederlandstalige zijde protest was toen we in 2014 een akkoord hadden met DéFi. Maar dat heeft wel gewerkt."

Sociale partners

Dirk De Block van PTB-PVDA liet eerder al weten dat PVDA ook aan Vlaamse kant mee in de coalitie moet, als PTB dat doet bij de Franstaligen. Maar Vervoort is laconiek: "Dat is een probleem voor PTB, daar zijn we tijdens deze onderhandelingen niet mee bezig."

Donderdag en vrijdag gaat de PS van Vervoort nog praten met sociale partners en de Brusselse Kamer van Koophandel BECI.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?