Het Federaal Parlement in 2024

PhotoNews

| Het Federaal Parlement in 2024.

MR op kop bij Brusselse uitslagen voor Kamer, ook PTB en Les Engagés winnen

Eva Christiaens
© BRUZZ
09/06/2024
Updated: 10/06/2024 12.01u

Bijna een kwart van de Brusselaars stuurt de komende vijf jaar een liberaal naar de Kamer. Daarmee lijkt de partij MR veruit de winnaar van de federale verkiezingen in de hoofdstad. Ook PTB-PVDA en Les Engagés gaan erop vooruit, terwijl Ecolo bijna tien procent inlevert. PS blijft de tweede grootste partij in Brussel, maar wel met een klein verlies.

Zoals de peilingen voorspelden, is de MR de grote winnaar in de hoofdstad, met een kleine zes procent meer stemmen voor de Kamer dan vijf jaar geleden. MR eindigt op 23,15 procent van de stemmen, het hoogste aantal van alle partijen.

De liberalen delen de lijst in theorie met de Nederlandstalige Open VLD, al was het aantal Nederlandstalige kandidaten daar bijzonder beperkt. Toch is Alexia Bertrand, huidig staatssecretaris voor Open VLD uit Sint-Pieters-Woluwe, met haar vierde plaats zeker van een zetel in de Kamer. De Brusselse MR krijgt daar vier federale zetels. Bertrand moet met 20.528 voorkeurstemmen alleen lijsttrekker Valérie Glatigny laten voorgaan.

Kandidaten Kamer

Wie kwam voor welke partij op? Ontdek hier de Brusselse kandidaten voor de Kamer en hoeveel stemmen ze behaalden.

PS verliest aan PTB

Op de tweede plaats volgt PS, met 18,6 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in totaal. Daarmee grijpt de Nederlandstalige Bieke Comer, die voor Vooruit op de tweetalige lijst stond, naast een zetel. Zij stond slechts op plaats vijf van de PS-lijst en is in aantal voorkeurstemmen veelvuldig ingehaald door Franstaligen.

De uiterst linkse PTB-PVDA behaalt 16,75 procent van de stemmen, goed voor een derde plaats en ook drie Kamerzetels. PTB-PVDA wint daarmee ruim vier procent ten opzichte van de vorige federale verkiezingen. De Nederlandstalige Annik Van den Bosch, tweede op de Brusselse Kamerlijst, mag zo haar job bij Delhaize inruilen voor een plek in het federaal parlement. Ze kreeg maar liefst 9.937 voorkeurstemmen. Franstalig lijsttrekker Nabil Boukili kreeg overigens het hoogste aantal voorkeurstemmen van alle Brusselaars, net geen dertigduizend.

Klappen voor Ecolo

Ecolo moet als vierde partij flink inleveren. Zij halen ruim tien procent minder stemmen dan in 2019, in totaal nog goed voor zo'n 11,3 procent van de Brusselse stemmen, ofwel twee Kamerzetels. Dat blijkt onverwacht voldoende om nummer drie op de lijst, de Nederlandstalige Tinne Van der Straeten (Groen), een zitje te bezorgen. Van der Straeten springt met niet minder dan 11.666 voorkeurstemmen zomaar boven nummer twee op de lijst.

Les Engagés wint tenslotte meer dan drie procent ten opzichte van 2019, met nu een kleine tien procent van de stemmen. Ook dat is goed voor twee zetels in de Kamer, een voor Elisabeth Degryse en een voor oud-burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany.

In totaal mogen in de Kamer vijftien Brusselse verkozenen zetelen. De laatste zetel gaat naar Défi, die met minder dan zeven procent van de stemmen op de zesde plaats eindigt. Défi verliest zo meer dan 3,7 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Het is partijleider François De Smet die zelf naar de Kamer verkast.

Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni