— Brussel kiest

Brussels Parlement

Clerfayt: 'Ofwel word ik minister-president, ofwel blijf ik burgemeester'

© BRUZZ
| Bernard Clerfayt is lijsttrekker voor de Brussselse gewestverkiezingen voor zijn partij Défi
Updated: 01-02-2019 - 12:17

De Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) trekt de Brusselse lijst voor zijn partij. Hij heeft torenhoge ambities: hij wil minister-president van Brussel worden. Als dat niet lukt, neemt hij geen parlementair mandaat op.

Clerfayt gaat in op de vraag van partijgenoot en huidig Brussels minister voor Economie Didier Gosuin, die stopt met de actieve politiek. Dat liet hij vrijdagmiddag weten aan de verzamelde pers in een Brussels café. Ook het derde kopstuk van de partij, Olivier Maingain, doet immers niet mee aan de gewestverkiezingen.

Clerfayt, die op dit moment parlementslid is en burgemeester van Schaarbeek, heeft er zin in. "Ik heb de legitimiteit en de ervaring. Ik ben al ongeveer 20 jaar parlementslid en heb even lang bestuurlijke ervaring in de gemeente," zegt hij.

Onder zijn Brusselse lijsttrekkersschap trekt Défi naar de kiezer met drie belangrijke thema's: werkgelegenheid, inclusie en leefmilieu. Défi is volgens zijn lijsttrekker "de enige partij die de breuklijnen in het Brusselse politieke landschap kan overstijgen en alle Brusselaars verenigen".

Op veto's tegen de N-VA laat hij zich in tegenstelling tot de huidige minister-president Rudi Vervoort (PS) niet vastpinnen. "Het hangt af van de kiesresultaten, Brussel mag niet geblokkeerd raken", zegt hij aan BRUZZ. "Er zijn heel veel belangrijke uitdagingen en de Brusselaar verwacht resultaten."

'Schaarbekenaar wint sowieso'

Clerfayt steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Op gewestelijk niveau wil hij minister-president worden, of niets. Tot aan de verkiezingen van mei blijft hij in elk geval burgemeester van Schaarbeek. "Ik ben klaar om de functie van minister-president uit te voeren. Maar ik laat het over aan de kiezer, de burger beslist. Het zal natuurlijk emotioneel zijn, mocht ik afscheid moeten nemen van mijn gemeente."

"Hoe dan ook, de Schaarbekenaar wint," zegt hij. "Ofwel word ik minister-president en verdedig ik de belangen van de Schaarbekenaren ook op het gewestniveau, ofwel blijf ik burgemeester van Schaarbeek en wijd ik me volledig aan de gemeente. Ik word in dat geval dus geen parlementslid."

De volledige Défi-lijst moet nog bepaald worden. Maar zeker is dat onder meer Emmanuel De Bock, Joëlle Maison, staatssecretaris Cécile Jodogne en Fatoumata Sidibé op de lijst zullen te vinden zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?