20181114 ZOOM Vervoort BRUZZ ACTUA 1638

| Rudi Vervoort (PS)

Vervoort: ‘Desnoods paardenmiddel gebruiken tegen N-VA’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
28/01/2019
Updated: 28/01/2019 18.54u

Brussels minister-president Rudi Vervoort gelooft niet dat N-VA een monsterscore zal halen bij de gewestverkiezingen. Mocht de partij toch incontournable worden, is hij bereid het antiblokkeersysteem te gebruiken, de 'institutionele bom' waar eerder ook al sprake van was in de discussie rond de decumul.

Dat zei Rudi Vervoort tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarswensen aan de pers maandag. De Brusselse regeringsleider maakt zich eigenlijk weinig zorgen over de N-VA, zegt hij. “De gemeenteraadsverkiezingen hebben aangetoond dat ze in Brussel niet echt sterk staan. Ze hebben er maar één gemeenteraadslid bij gewonnen tegenover 2012.”

Drie of vier Vlaamse partijen?

Mocht N-VA het goed doen, dan verwacht Vervoort nog steeds niet dat de Vlaams-nationalisten in de regering zullen stappen. “Het wordt dan eerder de vraag of het een regering met drie of vier Vlaamse partijen wordt.”

In dat laatste geval zouden zowel Groen, Open VLD, SP.A als CD&V in de meerderheid stappen aan Vlaamse kant. Er rijst in die situatie trouwens een praktisch probleem, aangezien er maar drie Nederlandstalige regeringsleden zijn.

ABS

Als N-VA er toch in zou slagen om incontournable te worden, zijn er nog altijd manieren om de partij te neutraliseren, legde Vervoort uit. “We kunnen dan het ABS-systeem gebruiken.”

Dat 'Anti Blokkeer Systeem' werd in het leven geroepen om te vermijden dat het Vlaams Belang in Brussel de instellingen blokkeert. Het bepaalt dat maatregelen waar een dubbele meerderheid voor nodig is in het Brussels parlement (één in elke taalgroep), toch kunnen doorgevoerd worden met een enkele meerderheid na een pauze van dertig dagen. Bij de andere groep (de Nederlandstaligen) zou een derde van de stemmen volstaan.

Deze 'institutionele bom' is nog nooit echt gebruikt, maar kwam wel ter sprake in de decumuldiscussie. Groen en SP.A, de Nederlandstalige voorstanders van de Brusselse decumul, verklaarden eerst dat ze bereid waren het ABS te gebruiken. Maar de SP.A keerde later bij monde van Bert Anciaux zijn kar. Door het belangenconflict over de decumul is die discussie nu uitgesteld.

"Vervoort wil geen rekening houden met de wil van de Vlamingen in Brussel en zet de evenwichten op het spel", reageert Karl Vanlouwe, Vlaams Parlementslid en N-VA-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Brussel, intussen op de uitspraken van de Brusselse minister-president.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni