Bert Anciaux
© Kevin Van den Panhuyzen | Senator Bert Anciaux (SP.A)

SP.A weigert 'institutionele bom' om decumul af te dwingen

TDN
© Belga - BRUZZ
14/12/2018

De SP.A zal niet toelaten dat het antiblokkeringssysteem (ABS), dat de vereiste meerderheid in elke taalgroep schrapt, gebruikt wordt om de Brusselse decumul af te dwingen. Dat zegt senator Bert Anciaux (SP.A). "We zullen ervoor zorgen dat er geen eenderde in de Nederlandstalige taalgroep zal zijn", klinkt het. Maar bij de SP.A in het Brussels parlement wil men dat niet met zoveel woorden zeggen.

Op 8 juni haalde het ordonnantievoorstel niet de vereiste dubbele meerderheid in het Brussels Parlement om de decumul te officialiseren. De grote meerderheid van de Franstaligen stemde voor. Bij de Nederlandstaligen was er geen meerderheid. Daardoor bleef het akkoord om burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters uit het Brussels parlement te houden uit.

De Franstalige partijen opperden om het antiblokkeringssysteem (ABS) - destijds ingevoerd om een blokkering van de Brusselse instellingen door het toenmalige Vlaams Blok te voorkomen - te activeren. Dat systeem voorziet dat een derde van de stemmen in de Nederlandstalige taalgroep volstaat, nadat een afkoelingsperiode van 30 dagen in acht is genomen.

Gevaarlijk precedent

Groen en SP.A, de Nederlandstalige voorstanders van de Brusselse decumul, verklaarden eerder dat ze bereid waren het ABS te gebruiken. Maar de SP.A keert nu bij monde van Bert Anciaux zijn kar en zal er bij dergelijke stemming voor zorgen dat die eenderdemeerderheid niet zal worden gehaald. Een onthouding kan daarbij volstaan.

"Het is onaanvaardbaar dat het antiblokkeringssysteem gebruikt wordt voor normale wetgeving", verklaart Anciaux. De Brusselaar wijst erop dat het enkel gebruikt kan worden wanneer de democratie in gevaar is. SP.A wil zo een gevaarlijk precedent vermijden.

'We zullen zien'

Maar bij de SP.A in het Brussels parlement is men hier niet van op de hoogte. "Ons standpunt is ongewijzigd", zegt fractieleider Jef Van Damme. "Wij zijn voor decumul, en gaan die met hand en tand verdedigen. We zoeken daar een zo groot mogelijke meerderheid voor."

Of dat betekent dat de SP.A het anti-blokkeringssysteem niet gaat gebruiken? "We zijn zover nog niet", zegt Van Damme. "We zullen dat bekijken als het zover is." Voor alle duidelijkheid: als de decumul-wet gestemd wordt, treedt die niet bij de volgende verkiezingen in werking, maar bij de verkiezing daarna.

Advies senaat

Intussen heeft de senaat ook bemiddeld tussen het Vlaams (tegen decumul) en Brussels (hoofdzakelijk voor) parlement. Maar dat leverde niks op, waardoor de Senaat niets anders kon dan een advies voor het Overlegcomité op te stellen met de vaststelling dat de Senaat de standpunten van het Vlaams en Brussels Parlement niet dichterbij elkaar heeft kunnen brengen.

Het advies werd aangenomen met 30 stemmen tegen 11 (PS en Ecolo-Groen) bij 2 onthoudingen van CDH.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, decumul, Bert Anciaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni