| 91 stemden voor het belangenconflict, 25 tegen. Het Vlaams Parlement en het Brussels Parlement krijgen nu zestig dagen om te onderhandelen over het conflict.

Vlaams Parlement keurt belangenconflict goed tegen Brusselse decumul

KVDP
© BRUZZ
27/06/2018

Het Vlaams Parlement heeft zonet een motie voor een belangenconflict goedgekeurd, tegen het decumulvoorstel van het Brussels Parlement. Beide parlementen krijgen nu 60 dagen voor een oplossing.

Het Vlaams Parlement heeft een motie voor een belangenconflict goedgekeurd. Daar was een drievierdemeerderheid voor nodig. Het initiatief van de fractieleiders van N-VA, CD&V en Open VLD haalde 91 stemmen, 25 parlementsleden stemden tegen. Opvallend is dat de meerderheidspartijen de steun nodig hadden en kregen van oppositiepartij Vlaams Belang om de benodigde 75 procent van de stemmen te halen.

Het belangenconflict is gericht tegen het Brussels Parlement waar een decumulvoorstel geen meerderheid aan Nederlandstalige kant haalde. Na een afkoelperiode van 30 dagen zou dat decumulvoorstel toch kunnen worden goedgekeurd met slechts een derde van de Nederlandstalige stemmen in het Brussels Parlement. Zo wordt de Vlaming buitenspel gezet in Brussel, oordelen N-VA, CD&V en Open VLD.

'Flamands de service'

"Het is de taak van het Vlaams Parlement om onszelf te verdedigen", zo opende parlementslid voor N-VA Karl Vanlouwe het vurig debat over het belangenconflict. "Het is als Brusselaar erg bitter om vast te stellen dat SP.A en Groen voor Flamands de service spelen en de werking van het Vlaams Parlement eenzijdig willen aanpassen", verwijzende naar het feit dat Vlaamse parlementsleden uit Brussel geen lokaal mandaat meer zouden kunnen opnemen. SP.A en Groen stemden overigens tegen het belangenconflict en zijn in het Brussels Parlement voorstander van een decumul.

Volgens de drie partijen die de motie voor het belangenconflict indienden, gaat het debat niet over decumul, maar over de manier waarop die er zou kunnen komen. Door in het Brussels Parlement gebruik te maken van het institutionele antiblokkeringssysteem (ABS), zou een Nederlandse meerderheid niet meer nodig zijn om het decumulvoorstel goed te keuren. "Een schandalige manier om ons dit door de strot te duwen", vindt Karl Vanlouwe.

'N-VA houdt het gecumuleer van de PS-burgemeesters in stand'

Björn Rzoska (Groen)

Zowel CD&V als Open VLD zitten wat dat betreft op dezelfde golflengte. "Dit is een echt achterpoortjesmaneuver, een gevaarlijk precedent", zegt CD&V-fractievoorzitter Koen Van den Heuvel over het gebruikmaken van het ABS. "Het is hoogst onverantwoord dat we ons op dit pad begeven", staat Open VLD'er Bart Somers hem bij. "Jullie wakkeren het communautaire conflict aan", klonk het richting SP.A en Groen.

'Eigen postjes'

Voor oppositiepartij Groen gaat het debat niet over de manier waarop decumul door het Brussels Parlement behandeld wordt, maar om decumul zelf. "Mensen aanvaarden cumul niet meer", aldus Björn Rzoska, waarna hij zich tot de N-VA richt.

"Jullie hebben het communautaire zes jaar naar achter geschoven en halen dat nu naarboven wanneer het over jullie eigen postjes gaat." Rzoska gaat nog verder en beschrijft het Brussels Parlement als voorbeeldig. "Dat parlement loopt voor op vlak van politieke vernieuwing. Jullie hadden die ordonnantie moeten steunen, maar in de plaats daarvan houden jullie het gecumuleer van de PS-burgemeesters in stand."

Decumul op lange baan

Dat het decumulvoorstel niet volgens de regel wordt behandeld door het ABS in te schakelen, vinden zowel Rzoska als SP.A-fractievoorzitter Joris Vandenbroucke onzin. "De Raad van State hebben zich daar twee keer over gebogen met telkens een positief advies", zeggen beide parlementsleden bijna in koor. "Het gewest is ten volle bevoegd om de decumul door te voeren", aldus Vandenbroucke.

Hoe dan ook wordt de decumul in Brussel nu op een nog langere baan geschoven. Door het belangenconflict, belandt het decumulvoorstel in de koelkast en dat gedurende zestig dagen. Dat is de tijd die het Brussels en het Vlaams Parlement krijgen om tot een oplossing te komen. Als dat dan niet lukt, wordt de hulp van de Senaat ingeschakeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, decumul, belangenconflict, Vlaams parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni