Vervoort: 'Ik zal nooit met de N-VA besturen'

© Photonews
| Rudi Vervoort (PS) wil niet regeren met de N-VA, maar wel met de MR, de partij van Didier Reynders (rechts op de foto)
Updated: 04-10-2018 - 13:39

"Ik zal nooit met de N-VA besturen." Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) donderdag gezegd op het radioprogramma Matin Première (RTBF). Een coalitie met de MR sluit hij niet uit.

Volgens Vervoort hebben de Vlaams-nationalisten hun zinnen gezet op de hoofdstad. Niet zozeer om er de macht te veroveren, maar in het kader van "een strategie om de instellingen te blokkeren".

Deze manier van politiek bedrijven vergelijkt hij met hoe het Vlaams Belang twintig jaar geleden te werk ging. "Ze geven niet om Brussel," zei hij.

Gevraagd naar zijn mogelijke coalitiepartners als de PS na de regionale verkiezingen van 2019 opnieuw tot de meerderheid kan toetreden, zegt Vervoort "nooit" samen met de N-VA te zullen besturen. "En als de N-VA na de Gewestverkiezingen aan de macht komt aan Nederlandstalige kant, bereidt men zich best voor op een institutionele crisis", aldus Vervoort aan RTBF.

Hij begrijpt naar eigen zeggen ook niet hoe de MR met de partij van Bart De Wever (N-VA) kan samenwerken, maar dat wil niet zeggen dat hij ook een coalitie met de MR uitsluit, alsnog de minister-president. Opvallend: in zijn eigen gemeente hielp Vervoort de lokale N-VA-lijst nog aan de nodige handtekeningen om op te kunnen komen op 14 oktober.

Ook Olivier Maingain (Défi) wil geen politiek akkoord met de N-VA. Mocht de partij toch in de regering zitten, dan stelt Maingain voor om de N-VA-minister geen bevoegdheden toe te kennen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?