Maingain: 'Geef N-VA een minister zonder bevoegdheden'

Olivier Maingain, voorzitter van Défi.

Zit de N-VA in de komende gewestregering, dan moet de partij volgens Défi-voorzitter Olivier Maingain een minister zonder bevoegdheden krijgen. Alleen zo kunnen de Brusselse instellingen naar behoren functioneren, zo redeneert hij. "De N-VA is een gevaar voor de stabiliteit van de instellingen," zegt hij.

"Ik zeg het klaar en duidelijk: nooit sluit ik een akkoord met de N-VA, de PVDA of de Parti Populaire (een uiterst rechtse Franstalige partij, red.)," zegt Défi-voorzitter Olivier Maingain in een interview met de krant La Capitale. "Het zijn partijen met een onrealistisch en dogmatisch programma, dat gevaarlijk is voor de welvaart van het land en de stabiliteit van de instellingen."

Maar wat gebeurt er als de N-VA winst boekt bij de komende gewestverkiezingen en incontournable wordt voor de regeringsvorming? De Brusselse regering moet namelijk een meerderheid hebben in de twee taalgroepen.

'Niet zoals de MR doen'

Als de N-VA inderdaad nodig is om een regering te vormen, en Défi zit ook in het zadel, dan moeten de Vlaams-nationalisten volgens Maingain een minister krijgen zonder bevoegdheden. "Maar dan moeten de andere Brusselse ministers hem of haar goed in de gaten houden en niet zoals de MR in de federale regering ermee samen werken," klinkt het.

En de werking van het parlement, waar ook vaak een tweetalige meerderheid voor nodig is? "Voor veel zaken is een gewone meerderheid nodig en de Franstaligen hebben een grote meerderheid in het parlement," zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?