Olivier Maingain wil partij Islam verbieden

© Maingain
| Olivier Maingain (Défi) wil de partij Islam verbieden, omdat die de publieke vrijheden zou bedreigen.

Défi-voorzitter Olivier Maingain wil de grondwet aanpassen, zodanig dat partijen die een bedreiging vormen voor de vrijheid, verboden kunnen worden. Hij dient daarvoor donderdag in de Kamer een verzoek in.

Maingain en zijn collega-kamerlid Véronique Caprasse viseren vooral de partij Islam, die volgens de twee volksvertegenwoordigers een bedreiging voor de democratie is.

Daarom dienen de twee nu een voorstel in om de grondwet te wijzigen. Ze willen dat de grondwet expliciet partijen verbiedt die de burgerlijke vrijheden willen inperken.

Walging

Ook de N-VA, aartsvijand van Maingains partij Défi, is de partij Islam liever kwijt dan rijk.

In een interview op de zender VTM zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in april al dat "partijen die de sharia willen doorvoeren, verboden moeten worden. Ik walg van deze partij."

Volgens Maingain staat zowel meerderheid als oppositie achter het voorstel, maar talmt het parlement om concrete maatregelen te nemen.

Snel?

Een grondwetswijziging is geen snelle procedure. Eerst moet het parlement voor de verkiezingen een lijst met artikels goedkeuren die ter herziening vatbaar zijn, waarna het nieuwe parlement dan aan de grondwet kan sleutelen.

Er rijzen ook vragen bij de rechtsgeldigheid van zo'n partijverbod. Politicologen zeiden na de uitspraken van Francken over de partij Islam dat een partijverbod in België op dit moment niet kan, omdat partijen nu eenmaal geen rechtspersoonlijkheid hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?