jodogne
© jodogne.be | Huidig staatssecretaris Cécile Jodogne wordt burgemeester in Schaarbeek.

Clerfayt wordt minister: stoelendans in Schaarbeekse gemeenteraad

TDN
© BRUZZ
18/07/2019

Bernard Clerfayt (Défi) wordt dan toch 'gewoon' minister in de nieuwe Brusselse regering. Zijn burgemeesterpost laat de Schaarbekenaar varen voor de post Werk en Opleiding. Huidig staatssecretaris Cécile Jodogne maakt de omgekeerde beweging en wordt waarnemend burgemeester. En zo begint de stoelendans in Schaarbeek.

Clerfayt zou het burgemeesterschap in Schaarbeek enkel loslaten als hij minister-president zou worden. Zover kwam het niet, maar Clerfayt zwichtte toch. Hij wordt minister van Werk en Opleiding, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag. De opvolger van partijgenoot Didier Gosuin dus, al is de bevoegdheid 'Economie' afgesplitst van 'Werk' en gaat die naar Alain Marain (Ecolo).

Clerfayts rechterhand

Clerfayts rechterhand Cécile Jodogne zal dienstdoen als waarnemend burgemeester, schrijft de RTBF. De afscheidnemende staatssecretaris was al eens burgemeester ad interim tussen 2008 en 2011. Dat is een opdoffer voor oudgediende Michel De Herde, die al sinds 1994 schepen is.

Maar Jodogne verzamelde bij de gemeenteraadsverkiezingen meer stemmen en dus was Clerfayts keuze snel gemaakt. Tot ergernis van enkele militanten van de Schaarbeekse afdeling van Défi. Sommigen vragen zich af waarom er niet gestemd wordt over Clerfayts opvolger.

Koksal in Parlement

Mocht Jodogne zoals voorzien burgemeester worden, zal ze eerst haar schepenpost opnieuw moeten opnemen voor ze de sjerp overneemt. Dat is dan weer (even) slecht nieuws voor Mehmet Bilge (Défi), die plaatsvervanger was voor Jodogne en bevoegd is voor preventie. Bilge kan de functie van schepen opnieuw opnemen eenmaal Jodogne burgemeester zou worden, maar dan wel pas op de gemeenteraad van 11 september.

Daarmee houdt de stoelendans niet op. Als het plannetje van Clerfayt lukt en Jodogne burgemeester wordt, moet er nog een vervanger geworden voor het Brussels Parlement. Eerste opvolger is Sadik Koksal, en die is ook schepen in Schaarbeek. Défi past de decumul toe, Koksal verkiest het parlementaire ambt en dus komt er straks ook een schepenpost vrij.

Extra Nederlandstalige schepen?

Volgens RTBF zouden daarvoor de namen van Fatiha El Khattabi (Défi), Emilie Desmedt en Bernard Guillaume (beiden MR) en zelfs de Nederlandstalige liberaal Quentin van den Hove (Open VLD) circuleren. Allemaal hypotheses natuurlijk, maar de stoelendans kan beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Brussel Kiest 2019: Brussels Parlement, Brussel Kiest: Schaarbeek, Cécile Jodogne, Bernard Clerfayt, Défi

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie