— Brussel kiest

Brussels Parlement

Dyab Abou Jahjah stopt als politicus en activist

© Karen Vandenberghe-BRUZZ
| Dyab Abou Jahjah en Candice Vanhecke (Be.One).

Dyab Abou Jahjah maakt een einde aan zijn politieke en activistische carrière, nadat hij in het Brussels parlement geen zetel behaalde met zijn partij Be.One. Dat schrijft Knack en bevestigt Jahjah aan BRUZZ. "Ik blijf wel mijn mening over politiek geven", zegt de activist-politicus, die vaak een bron van controverse was.

De lijst Be.One haalde bij de verkiezing voor het Brusselse parlement 3.021 stemmen, ofwel 4,32 procent. Lijsttrekker Jahjah was zelf goed voor 1.298 stemmen, maar het algehele resultaat volstond net niet voor een zetel. Die ging naar PVDA, hoewel zij met 2.992 stemmen een minder resultaat haalden.

"Wij hebben in Brussel geen slecht resultaat behaald. Eigenlijk hebben we meer stemmen dan PVDA, die door de lijstverbinding met DierAnimal met een zetel gaat lopen. Dat is eigenaardig", stelt Jahjah vast.

De verhoopte zetel en het mandaat kwamen er net niet voor de activist, en dus houdt het verhaal van Jahjah na één campagne al op bij Be.One. Hij wil de partij wel blijven ondersteunen. "Ik zal niet uit het debat treden. Ik blijf mijn mening geven over politiek, maar als activist of politicus is dit nu het einde na 20 jaar. Ik blijf Be.One ondersteunen en ik hoop dat een nieuwe generatie nu het heft in eigen handen neemt. Ik ben overtuigd dat Be.One volgende keer zal doorbreken", zegt Jahjah.

Hij geeft aan dat hij zich nu terug zal focussen op het schrijverschap en andere lopende projecten. "Ik heb alles twee jaar in de koelkast gestoken voor Be.One, het is tijd voor mij om terug te keren naar die passies," vertelt hij aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?