| Samantha Warginaire.

Eerste transgender-kandidate pakt uit met opmerkelijke flyer

MD
© BRUZZ
30/04/2019

Wie één van de 10.000 flyers van Défi-kandidate Samantha Warginaire in de bus krijgt, zal dat geweten hebben. Op de foto prijkt Warginaire, de eerste transgender-kandidate in Brussel, halfnaakt en belooft ze veel meer te onthullen op een expo dit weekend. “Het is een statement, ja, maar dat er anno 2019 zo veel discussie over is toont dat er nog veel werk aan de winkel is.”

De bewuste flyer van Samantha Warginaire (Défi)

| De bewuste flyer van Samantha Warginaire (Défi).

Samantha Warginaire zette amper een jaar geleden de stap naar de politiek. Ze komt voor de gewestelijke verkiezingen op voor Défi, op de 65ste plaats. “Ik ben steeds actief geweest in het verenigingsleven, zoals het voedselbedelen bij de meest kwetsbaren”, schetst Warginaire haar achtergrond.

Dat de 65ste plaats niet de meest zichtbare is om verkozen te geraken, weet ook Warginaire. “Dus moest ik wel met iets opvallends komen”, lacht ze. De flyer in kwestie liet ze al in 5.000 postbussen steken, binnenkort volgen er nog eens 5.000 in heel Brussel. “Ik wil een statement maken, ja, maar ook gewoon mensen uitnodigen op een expo dit weekend, waar ze meer over mij te weten kunnen komen en over de persoon op wie ze kunnen stemmen."

'Focussen op grotere thema's'

Warginaire krijgt naar eigen zeggen twee soorten reacties binnen. “Er zijn mensen die het toejuichen, maar er zijn er ook heel wat die de inhoud van de expo niet afwachten om hun mening er over te geven.” Het onderschrift dat Warginaire op die expo zich “letterlijk en figuurlijk zal blootgeven” mag dus wel met een korreltje zout genomen worden. “Er zullen geen naaktfoto’s te zien zijn, wel foto’s van een professionele fotograaf en heel wat andere elementen die mijn verhaal vertellen.”

Dat verhaal is die van een man die er op 40-jarige leeftijd voor koos om vrouw te worden. Maar dat Warginaire zo de eerste transgenderpersoon moet zijn die zich in Brussel kandidaat stelt voor de verkiezingen, vindt ze zelf naar eigen zeggen niet primordiaal.

“Ik wil focussen op grotere thema’s zoals het belang van sport, van werk, maar ook de strijd tegen de intimidatie van vrouwen. Ik ondervind dat zelf aan den lijve in Brussel, dat de politie vaak klachten over seksuele intimidatie nog niet serieus genoeg neemt”, klinkt het.

Bo

Al vindt Warginaire het ook een belangrijk statement om als transgenderpersoon op te komen.

Ze spreekt ook lovend over de perceptieverandering die de Vlaamse VTM-journaliste Bo – voorheen Boudewijn Van Spilbeeck – teweegbracht met haar verhaal. “Maar dat er anno 2019 nog zo veel discussie is rond een flyer met een blote rug op, toont dat er nog veel werk aan de winkel is om de mentaliteit te veranderen.”

  • Vlaams Belang

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, transgender, Défi, Samantha Warginaire

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni