Elke Van den Brandt (Groen) tijdens een plenaire zitting in het Vlaams Parlement

| Elke Van den Brandt (Groen) tijdens een plenaire zitting in het Vlaams Parlement.

Elke Van den Brandt (Groen): 'Nooit zo veel bomen omgehakt'

Tom Cassauwers
© BRUZZ
21/05/2019

“We hebben Groen niet nodig om een groen beleid te voeren," klonk het maandag in een interview met de Nederlandstalige Brusselse excellenties Guy Vanhengel (Open VLD), Pascal Smet (SP.A) en Bianca Debaets (CD&V). Lijsttrekster Elke Van den Brandt van Groen neemt dat niet. "De lage-emissiezone bijvoorbeeld is eerder een lage-ambitiezone."

“Ik heb het gevoel dat Vanhengel de status quo wil behouden in Brussel, en de huidige regering wil verderzetten," reageert Van den Brandt. “En dat terwijl Groen net een ommekeer wil. Wij willen niet meer van hetzelfde.”

De ex-coalitiepartners van Groen, waar ze van 2009 tot 2014 in de Brusselse hoofdstedelijke regering mee zaten, verwijten de groenen nu een gebrek aan daadkracht. In het interview met De Standaard stelde Vanhengel zelfs dat: “Groen de besluitvorming blokkeert doordat hun mandatarissen niet gemandateerd zijn. Ze moeten altijd terugkoppelen. Zo institutionaliseer je de besluiteloosheid.”

Lage-ambitiezone

Onterecht, vindt Van den Brandt. “Daadkracht en participatie zijn geen tegengestelden. In steden zoals Gent tonen we dat een daadkrachtig beleid kan samengaan met een focus op participatie. Vanhengel moet begrijpen dat burgers mee laten nadenken een kans is en geen bedreiging.”

Bianca Debaets verwijt haar ex-coalitiepartner dan weer dat Groen niet nodig is voor een groen beleid. Het bewijs? De lage-emissiezone die de uittredende regering wist in te voeren, terwijl het niet lukte met Groen in de meerderheid.

"In Brussel moet je voor elke centimeter fietspad knokken, en dat zal makkelijker gaan binnen de regering”

Elke Van den Brandt

“Het is goed dat die lage-emissiezone er kwam," reageert Van den Brandt. “Maar ik heb het liever over een lage-ambitiezone. De maatregel kon veel verder gaan. In de vorige regering hebben wij wel degelijk stappen gezet. Denk maar aan het mobiliteitsplan of de beslissing om geen dieselbussen te kopen. Iets wat de huidige regering heeft omgekeerd door er alsnog aan te schaffen.”

Verschil tussen woord en daad

Dat huidige beleid ziet Van den Brandt als het bewijs waarom Groen wel nodig is voor een groen beleid. “We moeten de ambitie opkrikken," stelt ze. “De huidige regering doet simpelweg niet genoeg. Ze hebben allemaal de mond vol van bijvoorbeeld meer groen op straat, maar tegelijk zijn er nog nooit zoveel bomen gekapt in Brussel. Er blijkt nog steeds een groot verschil tussen woorden en daden.”

En die kloof wil Groen nu dichten samen met hun Franstalige tegenhanger Ecolo. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober zagen we een groene golf," stelt Van den Brandt. “Dat willen we nu voorzetten in het Gewest. We leven natuurlijk in een democratie, en daar moet je samen regeren met andere partijen. Maar in Brussel moet je voor elke centimeter fietspad knokken, en dat zal makkelijker gaan binnen de regering.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, Brussel Kiest 2019, Ecolo-Groen, Elke Van den Brandt, Guy Vanhengel, Pascal Smet, Bianca Debaets

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni