— Brussel kiest

Brussels Parlement

Gezien: Burgerbeweging Agora dient lijst in

agora dient lijst in
© Agora
© Agora

Op vrijdagnamiddag diende burgerbeweging Agora haar kandidatenlijst in voor de gewestelijke verkiezingen in mei van dit jaar. Om dat te kunnen doen, moest de partij 500 handtekeningen verzamelen. “We haalden er maar liefst 750 op!”

De meertalige burgerbeweging opteerde ervoor om een lijst neer te leggen voor het Nederlandstalige kiescollege. Dat was naar eigen zeggen een strategische keuze. “Langs Nederlandstalige kant volstaan 3.333 stemmen om de kiesdrempel te halen,” klinkt het. “Langs Franstalige kant is dat een veelvoud.”

Om de lijst effectief te kunnen indienen, moest Agora 500 handtekeningen verzamelen van Nederlandstalige Brusselaars. “Maar uiteindelijk haalden we maar liefst 750 handtekeningen op,” zegt Gerben Van den Abbeele, een van de initiatiefnemers van Agora, aan BRUZZ. “En als je de – eerder symbolische – handtekeningen van de anderstaligen meetelt, verzamelden we er zelfs meer dan 1.600!”

Het belangrijkste programmapunt van de beweging bestaat uit het oprichten van een geloot burgerassemblee dat naast het parlement zou bestaan. Het zou de bedoeling zijn om dat assemblee binnen de tien jaar wetgevende macht te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?