Lijsttrekker Cieltje Van Achter: 'Brussel heeft nood aan een trendbreuk'

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
17/05/2019

| Cieltje Van Achter: "Er is een trendbreuk nodig om komaf te maken met de versnippering."

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Brussels Parlement. Aan het woord: Cieltje Van Achter (N-VA).

Hoewel N-VA traditioneel inzet op identiteit en veiligheid, voeren de Vlaams-nationalisten in Brussel ook campagne rond leefbaarheid, bijvoorbeeld door te ijveren voor meer bomen in het straatbeeld. “De media hebben daar minder aandacht voor, maar dat staat ook nationaal in ons programma,” zegt Cieltje Van Achter. “In Vlaanderen willen we bijvoorbeeld 10.000 hectare bos planten.”

Maar een leefbare stad omvat veel meer facetten dan wat extra groen. “Brussel heeft een groot potentieel als woonstad, maar we schieten tekort op tal van basisbehoeften zoals veiligheid, netheid en verkeersveiligheid. Op dat vlak heeft staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) nagelaten om echt aan de kar te trekken, samen met de gemeenten en de politiezones.”

"Brussel heeft een groot potentieel als woonstad, maar we schieten tekort op tal van basisbehoeften."

Cieltje Van Achter, lijsttrekker N-VA

Cieltje Van Achter, lijsttrekker voor het Brussels Parlement voor N-VA

Om de dingen echt te veranderen wil N-VA die laatste twee liefst fuseren tot één stadsgewest met één politiekorps. “Dé uitdaging is deze stad in beweging krijgen. Er is een trendbreuk nodig om komaf te maken met de versnippering. Dat vraagt durf en daadkracht en dat kunnen we niet verwachten van partijen die al jaren aan de macht zijn. CD&V zit dertig jaar onafgebroken in de regering sinds de oprichting van het Gewest, SP.A heeft vijfentwintig jaar meebestuurd, Open VLD twintig jaar. De meerderheidspartijen hebben zich neergelegd bij de bestuurlijke chaos. Hoogstens stoppen ze de gemeenten wat subsidies toe om iets gedaan te krijgen.”

Transparantie

Van Achter ziet nog wel meer tekortkomingen van de huidige regering. “Er is nog altijd een gebrek aan transparantie,” klinkt het. “De Vlaamse regering onder Geert Bourgeois (N-VA) bewijst dat het anders kan. In combinatie met te veel mandaten en cliëntelisme leidde dat tot schandalen bij onder meer Samusocial en Le Logement Molenbeekois. Bovendien kwam er van de beloofde bestuurlijke rationalisatie niets in huis. Integendeel, er zijn nieuwe gewestelijke instanties gecreëerd.”

Hoewel de werkloosheid flink is gedaald, kan ook het arbeids­beleid nog veel beter vindt N-VA. “De werkgelegenheidsgraad ligt op 61 procent, terwijl die in Vlaanderen 74 procent bedraagt. Het tewerkstellingsbeleid is ook veel te veel gericht op tewerkstelling in de publieke sector en bij vzw’s. Dat kost de belastingbetaler geld. We moeten de Brusselaar veel meer activeren naar werk in de privésector. In de Rand zijn veel jobs, bijvoorbeeld rond de luchthaven van Zaventem, maar dan moeten we nog veel meer inzetten op de kennis van het Nederlands.”

Om de tweetaligheid op te krikken, verwachten de nationalisten onder meer bijkomende inspanningen van het Franstalig onderwijs. “Het Nederlandstalig onderwijs bedient al heel wat Frans- en anderstaligen, maar slechts acht procent van de afgestudeerden in het Franstalig onderwijs vindt dat hij of zij voldoende Nederlands spreekt,” aldus Van Achter. “Wij stellen voor dat Vlaanderen en de Franse Gemeenschap samenzitten over de kwaliteit van het onderwijs in Brussel. Zo kunnen we afspraken maken over hoe we de kwaliteit van het Nederlands in Franstalige scholen kunnen verhogen.”
Daarnaast is respect voor de taalwetgeving primordiaal. “Er zijn in de gemeenten nog nooit zoveel ambtenaren aangeworven die niet tweetalig zijn en dus niet voldoen aan de taalwetgeving. Als je als overheid je eigen regels niet respecteert, kan je niet vooruitgaan op vlak van tweetaligheid.”

N-VA wil graag in de meerderheid stappen om te kunnen wegen op het beleid, maar de kiesuitslag zal moeten uitmaken of dat realistisch is. Bij de gemeenteraadsverkiezingen konden de nationalisten de gunstige peilingen niet helemaal verzilveren. “Toch hebben we zeven zetels binnengehaald op eigen kracht, terwijl grote winnaar Groen daar bijvoorbeeld niet in slaagde in Molenbeek,” besluit Van Achter. “Natuurlijk worden de gewestverkiezingen weer iets anders. Wij horen positieve reacties en hebben een goed programma, maar het woord is aan de kiezer.”

Drie vragen voor Cieltje Van Achter

Wat wordt uw droomcoalitie?

Liefst een centrumrechtse meerderheid zonder PS, Ecolo of de PTB.

Wie wordt de nieuwe minister-president in Brussel?

Een vrouw met lef en ambitie, die kan verbinden en tot de verbeelding spreekt.

Welke rol ziet u voor zichzelf de volgende legislatuur?

Het postje maakt mij niet uit, ik doe aan politiek om zaken te veranderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, Cieltje Van Achter, N-VA, lijsttrekkers 2019

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni