— Brussel kiest

Brussels Parlement

N-VA over groen-paars: 'Groen kiest voor machtspartijen'

© PhotoNews
| Karl Vanlouwe en Cieltje Van Achter tussen Assita Kanko en Theo Francken.

"Een gemiste kans", zo reageert de Brusselse N-VA op de nieuwe coalitie van Groen, Open VLD en One.Brussels. "Groen heeft het signaal van de kiezer genegeerd."

De tweede grootste partij aan Nederlandstalige kant in Brussel wordt doorverwezen naar de oppositiebanken. Groen wil niet met N-VA, maar zoals verwacht met Open VLD en One.brussels. Die laatste twee partijen maakten al deel uit van de meerderheid.

"Voor ons is dit een gemiste kans om Brussel echt te veranderen in een stadsgewest dat klaar is voor de uitdagingen van de komende generaties", zegt Cieltje Van Achter (N-VA) aan BRUZZ. "Het is jammer dat Groen het signaal van de kiezer genegeerd heeft en kiest voor partijen die altijd al aan de macht zijn geweest."

'Harde, constructieve oppositie'

Het water tussen N-VA en Groen bleek te diep te zijn. "We hadden constructieve gesprekken met Groen, waarin we onze prioriteiten naar voren hebben geschoven", aldus Van Achter. "Die prioriteiten werden blijkbaar niet naar waarde geschat."

De komende vijf jaar zal N-VA dus opnieuw oppositie moeten voeren in het Brussels Parlement. "We gaan dat hard, maar constructief doen", aldus Van Achter nog. "We houden van de stad en willen verder. We zouden meer bereiken door mee beleid te voeren, maar we gaan onze verantwoordelijkheid vanuit de oppositie nemen."

'Paars-groen bont en blauw'

Als de coalitiegesprekken tussen Groen, Open VLD en One.brussels mislukken en N-VA toch opnieuw aan tafel wordt uitgenodigd, zal de partij daar niet zomaar op ingaan. "We gaan niet zomaar depanneren", zegt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA).

Volgens hem heeft deze groen-paarse coalitie weinig kansen op slagen. "In het verleden eindigde paars-groen bont en blauw. Ik vrees dat dat nu ook zal zijn", klinkt het. Bovendien is deze coalitie slecht nieuws voor de band met Vlaanderen, aldus N-VA. "Die band zal nu verder verzwakken. Deze stadscoalitie zal Brussel verder versterken als eiland."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?