— Brussel kiest

Brussels Parlement

Open VLD zet in op onderwijs, meertaligheid en uitbreiding metro

Updated: 30-03-2019 - 20:10

Tijdens het congres van Open VLD Brussel hebben de partijleden het verkiezingsprogramma goedgekeurd. Onder de noemer 'Welkom in Brussel, stad van de doeners' trekken de liberalen naar de verkiezingen.

Onder leiding van Open VLD-lijsttrekker voor het Brussels Parlement Guy Vanhengel hebben de Brusselse liberalen de verkiezingscampagne zaterdagnamiddag afgetrapt. "Open VLD is vandaag de leidende politieke formatie langs Nederlandstalige kant in het Brussels Gewest", klinkt het. "De partij wil voluit gaan voor de consolidatie en versterking van die positie. Als bestuurspartij hebben de liberalen de vorige legislatuur onder meer gezorgd voor een gevoelige uitbreiding van het aantal plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs en een grote fiscale hervorming." 

Voor Open VLD wordt onderwijs een topprioriteit tijdens deze campagne. De partij wil de komende vijf jaren 3500 extra plaatsen in het Nederlandstalig kleuter- en basisonderwijs creëren en 5000 extra plaatsen in het secundair onderwijs. De liberalen willen daarnaast projecten rond meertalige scholen uitbouwen en pleiten daarnaast voor duaal leren binnen het beroepsonderwijs. 

"We zitten hier in de meest kosmopolitische stad van Europa", zegt Vanhengel aan BRUZZ. "De arbeidsmarkt vraagt om meertaligheid."

Belastingverlaging

Voor het openbaar vervoer stelt de partij een uitbreiding van het metronet voor. Openbaar vervoer moet ook meer over de gewestgrenzen heen kunnen en het MIVB- en NMBS-netwerk moet beter geïntegreerd worden. 

Tenslotte pleiten de Brusselse liberalen voor een belastingverlaging, onder meer door de registratierechten op woningen tot 230.000 euro af te schaffen. "Verder willen we de budgettaire marges gebruiken om de gewestelijke opcentiemen verder te verlagen en de Be Home-premie te verhogen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?