— Brussel kiest

Brussels Parlement

Campagneslogan CD&V: ‘Brussel, een stad voor het leven’

Updated: 30-03-2019 - 16:06

Lijsttrekster voor het Brussels Parlement Bianca Debaets

"Brussel moet een plek zijn waar je heel je leven goed kan wonen." Dat zegt CD&V-lijsttrekster voor het Brussels parlement Bianca Debaets. Om wonen betaalbaar te maken pleit CD&V onder meer voor hamsterwonen.

In ViaVia stelt de Brusselse CD&V haar verkiezingsprogramma voor onder de noemer 'Brussel, een stad voor 't leven.' "Brussel is vandaag niet perfect. Gezinnen en singles vinden Brussel een geweldige stad, maar twijfelen soms ook of ze hier heel hun leven willen blijven omdat Brussel op heel wat vlakken beter kan", klinkt het in een persbericht.

"Brussel moet een plek zijn waar je heel je leven kan wonen, waar het goed is voor zowel jonge gezinnen als ouderen", zegt huidig Brussels staatssecretaris en lijsttrekster voor het Brussels Parlement Bianca Debaets. "We hebben al veel geïnvesteerd in onderwijs en voorzieningen voor senioren. We moeten dat blijven doen." Zo pleit CD&V voor meer voorrang voor Nederlandstaligen op school en wil de partij meer Nederlandstalige huisartsen.

Om de stadsvlucht van de middenklasse tegen te gaan, willen de christen-democraten hamsterwonen invoeren. "Daarbij is het mogelijk om een woning te kopen na een huurperiode, met aftrek van de reeds betaalde huurgelden. Eerst als proefproject met Citydev, daarna ook in de privémarkt", verduidelijkt Debaets. Daarnaast moet het mogelijk worden om registratierechten in verschillende fases te betalen. 

'LEZ te traag'

'Brussel, een gezonde stad voor het leven' is een van de drie pijlers van het verkiezingsprogramma van CD&V. "De tijd van grote ideeën is voorbij. We willen concrete acties voor een beter klimaat", aldus Debaets. Voor haar loopt de invoering van de lage-emissiezone (LEZ) te traag. 

"We moeten die vervuilende dieselwagens sneller dan gepland bannen", klinkt het. Haar partij pleit ook voor een volledige dieselban tegen 2030, waarvoor de Brusselse regering al een beginselakkoord bereikte. 

De aankoop van elektrische fietsen wil de partij aanmoedigen met premies en het budget voor fietsinvesteringen moet drie maal hoger. Tegen 2025 wil CD&V Brussel stoppen met investeren in de fossiele industrie. 

Op vlak van veiligheid stelt de partij tenslotte nog een eengemaakte politiezone voor onder leiding van de minister-president. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?