Sekswerkers vragen nieuwe regering om bescherming

JP
© BRUZZ
22/05/2019
Updated: 22/05/2019 19.15u

Een statuut voor sekswerkers, bestrijding van stigmatisering en sekswerk decriminaliseren. Het zijn slechts enkele voorstellen van de belangenvereniging voor sekswerkers, Utsopi, voor de nieuwe regeringen. Die moeten hun werk veiliger maken in België. "Het is een prangende vraag: vorig jaar zijn enkele van onze collega"s overleden."

Op dit moment is sekswerk in België legaal, maar alles eromheen, zoals reclame maken voor sekswerk of geld ontvangen voor sekswerk (pooierschap) is illegaal. Ook is er geen statuut voor sekswerkers, waardoor die vaak geen toegang hebben tot sociale rechten. Omdat de federale wetten in elke gemeente op een andere manier worden geïnterpreteerd ontstaan vaak surrealistische situaties, waarbij het beleid rond prostitutie in de ene straat kan verschillen van het beleid in de volgende straat.

26.000 sekswerkers

Volgens de laatste schatting van de federale politie zijn er in ons land 26.000 sekswerkers aan de slag. Het gaat dus om een grote groep mensen waarvoor beleid wordt gemaakt. Om politici daarbij te ondersteunen, komt Utsopi, de organisatie voor en door Belgische sekswerkers, vlak voor de verkiezingen met een memorandum.

Utsopi vraagt in de eerste plaats dan ook om als volwaardige gesprekspartner worden betrokken in politieke debatten op alle bestuursniveau’s. "Niets over ons zonder ons," licht Sonia Verstappen, oprichter en medevoorzitter van Utsopi aan BRUZZ toe.

"Het is absurd dat beslissingen genomen worden met het doel ons te beschermen, zonder dat er eerst geluisterd is naar onze noden en verwachtingen. Niemand dan sekswerkers zelf weten beter wat zich op het terrein afspeelt." De nood is hoog, voegt haar collega Maxime Maes toe. "Vorig jaar zijn een paar van onze collega's overleden, het geweld gaat door."

Een beroep als alle andere

Om sekswerk veiliger te maken, moet het een vak worden als alle anderen, en ook zo worden gezien. Daarom pleit Utsopi voor erkenning van het beroep en gemakkelijker toegang tot het zelfstandigenstatuut. Ook moet souteneurschap ('pooiers'), wat nu verboden is, worden geherdefinieerd. Op dit moment is dat volgens Utsopi te breed: ook collectieven van sekswerkers die samenwerken kunnen als 'pooier' in de grijze zone terechtkomen, net als payrollingservices als Tentoo of Smart.

Stigmatisering van sekswerkers moet worden tegengegaan. Dat wil Utsopi doen door discriminatie van sekswerkers strafbaar te maken. Ook moet de politie worden gesensibiliseerd over sekswerkers, net zoals er al opleidingen bestaan over lgbt’s (homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders).

Tot slot vraagt Utsopi om een volledige decriminalisering van sekswerk, naar het voorbeeld van Nieuw-Zeeland. Om precies te zijn, wil de vereniging het artikel 380 uit het Strafwetboek wijzigen. De organisatie betreurt dat de hervorming die onder minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd opgestart, is gestaakt. Die voorzag een decriminalisering van volwassenenporno en van exploitatie van sekswerk, maar die liep spaak door de val van de regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, Politiek, sekswerk, prostitutie, Utsopi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni