— Brussel kiest

Kamer

Le Pen roept Franstaligen op om Vlaams Belang te stemmen

Belga video

Marine Le Pen, voorzitter van de Franse partij Rassemblement National, is zondag in Brussel om de Franstalige Belgen op te roepen voor Vlaams Belang te stemmen. "Ook als Vlaanderen meer autonomie krijgt, zullen we altijd de rechten van de Franstaligen in onze hoofdstad respecteren."

Dominiek Lootens, lijsttrekker voor het Brussels Parlement, beet de spits af. Hij benadrukte dat het Vlaams Belang voor alle Brusselaars het énige valabele rechtse alternatief is.

“Het is langs Nederlandstalige kant al eerder gebleken dat er partijen zijn die wel onze voorstellen zonder schroom kopiëren, maar eens aan de macht het omgekeerde doen van wat ze beloven. En ook langs Franstalige kant is er, ondanks een plejade aan kleine rechtse partijtjes, geen zinvol alternatief. Het mag duidelijk zijn dat voor zowel de Nederlandstalige als de Franstalige Brusselaar er maar één nuttige stem is: het Vlaams Belang.”

Franstalige lijsttrekker

Vlaams Belang gaat er al jarenlang prat op een tweetalige campagne te voeren voor de federale verkiezingen in de hoofdstad. Deze keer wordt die zelfs getrokken door een Franstalige: Alain Moyson uit Jette. "Ook als Vlaanderen meer autonomie krijgt, zullen we altijd de rechten van de Franstaligen in onze hoofdstad respecteren", verzekert voorzitter Tom Van Grieken zondag.

"Ik lanceer vandaag een duidelijke oproep aan de Franstalige Brusselaars om Vlaams Belang te stemmen", zegt Marine Le Pen van de Franse zusterpartij. "Ik zie dat de situatie in Brussel achteruit gaat. Als je zoals ik van Brussel houdt, gaat dat naar het hart."

Vlaams Belang eerst

Met N-VA heeft ze naar eigen zeggen geen affiniteit. "N-VA is zoals Nicolas Sarkozy. Net hetzelfde. Veel praat, maar als ze aan de macht komen, gebeurt er niets. Wat heeft N-VA bijgedragen aan de strijd tegen immigratie? Niets."

Ook met de Franstalige rechtse Parti Populaire van Mischaël Modrikamen loopt ze niet hoog op. "Ik heb geen enkel contact met Modrikamen en dat wil ik ook niet", zegt ze kort.

Europese fractie

Vlaams Belang en Rassemblement National willen na de Europese verkiezingen een supergroep vormen in het Europees Parlement, in de hoop zelfs de grootste fractie te kunnen worden. Daarvoor hebben ze de partijen uit de oude alliantie Europe of Na­tions and Freedom (ENF) al aan boord, naast nieuwkomers als de Italiaanse Lega en de Duitse partij Alternative für Deutschland.

"We zijn als rechtse partijen lange tijd geïsoleerd geweest in Europa", zegt Le Pen daarover. "We hadden de keuze: ons conformeren of eruit stappen. Nu hebben we een kans om Europa van binnenuit te veranderen. Een Europa à la carte is mogelijk, een Europa van samenwerking tussen naties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?