— Brussel kiest

Vlaams Parlement

Ampe: 'Metro naar Flagey in vijf maanden'

In een campagnefilmpje pleit Open VLD-lijsttrekster voor het Vlaams Parlement Els Ampe voor een nieuw metrostation onder het Flageyplein. "De metro is de enige oplossing voor de fileproblematiek."

"Er is veel te weinig plaats op het Flageyplein en daarom moeten we hier een metro bouwen. Als we morgen beginnen graven, kunnen we die in vijf maanden bouwen." Dat zegt Els Ampe in een campagnefilmpje.

Geen gek idee, vindt de lijsttrekster van Open VLD voor het Vlaams Parlement. "Dit is een oud idee dat ik nu opnieuw lanceer", zegt ze aan BRUZZ. "Verschillende experten binnen de MIVB hebben al voorgesteld om de metro door te trekken van de Naamsepoort naar Flagey, omdat Elsene een erg dichtbevolkte gemeente is. Met trams, bussen en auto's is het verkeer rond het Flageyplein hectisch en als fietser en voetganger is er heel weinig plaats."

'Procedures vereenvoudigen'

Dat een nieuwe metro in vijf maanden gebouwd kan worden is onrealistisch. "Maar ik heb het enkel over het graven zelf, los van al het juridische en politieke getouwtrek", verduidelijkt Ampe. "Volgens gegevens van de MIVB kunnen we tien meter per dag graven. Van de Naamsepoort naar Flagey is het anderhalve kilometer, dus vijf maanden."

Met dit voorstel wil Ampe naar eigen zeggen vooral de verschillende procedures die er voor zulke bouwprojecten bestaan eenvoudiger maken. "Het gaat om politieke keuzes", klinkt het.

'Tot in Vlaanderen'

Dat Ampe een metro in Elsene voorstelt is opvallend voor een politica die naar het Vlaams Parlement trekt. "Het is belangrijk dat we de metro doortrekken tot in Vlaanderen, maar dan moet ze eerst wel in Brussel liggen", stelt Ampe. Zij benadrukt dat er in tegenstelling tot in andere Europese steden als Londen de voorbije jaren geen nieuwe metrolijnen zijn bijgekomen.

"We hebben alle andere opties al geprobeerd en je kan de fileproblematiek in Brussel enkel oplossen met de metro."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?