Steunpakket van 16 miljoen euro voor wijk rond metro Toots Thielemans

© MIVB
| Simulatiebeeld van de ingang van het toekomstige metrostation, ter hoogte van de Kleine Ring.

Stad en Gewest halen alles uit de kast om de werken voor het nieuwe metrostation Toots Thielemans zo verteerbaar mogelijk te maken. Er komt onder meer een containerdorp met winkels op de middenberm van de Stalingradlaan. De twee overheden trekken ruim 16 miljoen euro uit.

Binnenkort beginnen de werken aan het nieuwe metrostation Toots Thielemans. Dat komt vooral onder de Stalingradlaan, tussen de Kleine Ring en het midden van het Zuidpaleis. De nieuwe metrotunnel gaat dan onder het Zuidpaleis richting de huidige premetrotunnel onder de centrale lanen. De werken zullen een achttal jaar duren, in verschillende fases.

Stad en Gewest willen vermijden dat de werken tot een handelsfiasco leiden in de wijk. De twee bevoegdheidsniveaus maken daarom een bedrag van ruim 16 miljoen euro vrij, waarvan 10 miljoen voor rekening van het Gewest is.

Fabian Maingain, lijsttrekker voor Défi in Brussel-Stad

De lijst met maatregelen oogt lang. Een opvallende beslissing is alvast dat handelaars die hinder ondervinden van de graafwerken onder het Zuidpaleis tijdelijk kunnen verhuizen naar een containerdorp op de middenberm van de Stalingradlaan.

Wie een zaak heeft in de buurt kan ook op schadevergoedingen rekenen. Die kunnen in gevallen van zeer ernstige hinder meer dan 10.000 euro per jaar bedragen. Wie een zaak heeft in het Zuidpaleis, krijgt ook drie jaar vrijstelling van huur vanwege de Stad Brussel, die eigenaar is van het gebouw.

Verder komt er een begroeningscampagne voor de wijk van de werken, feestverlichting, een communicatiecampagne om de handel in de kijker te zetten en een animatieprogramma. Er komt ook een hypercoördinator, die ervoor moet zorgen dat de werf zo goed mogelijk wordt afgestemd op andere aspecten van de wijk.

Ongezien

Schepen van Handel Fabian Maingain (Défi) noemt het pakket van steunmaatregelen 'ongezien'. "De bedoeling is echt om het handelsleven tijdens die moeilijke jaren te behouden."

De werken verlopen grofweg in drie fases. Tegen 2021 moet de aanwezige infrastructuur in de ondergrond aangepast worden. De drie volgende jaren wordt het eigenlijke station gebouwd. En tegen 2027 moet de openbare ruimte boven het station ingericht zijn. Over de precieze begindatum is nog overleg bezig.

Metro- en treinstation Toots Thielemans
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Metro- en treinstation Toots Thielemans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?