— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Comité I waarschuwt voor manipulatie verkiezingen

© PhotoNews
| Het Comité I gaat bekijken welke methodes de Belgische inlichtingendiensten gebruiken en of die zullen volstaan.

Serge Lipszyc, voorzitter van het Comité I dat de inlichtingendiensten controleert, waarschuwt voor buitenlandse inmenging tijdens de verkiezingen van 26 mei en voor "fake news". De vraag daarbij is hoe de Belgische inlichtingendiensten deze uitdagingen zullen aanpakken.

Lipszyc zegt in een gesprek met de kranten van Sud-Presse dat er in ons land geen ­reden is om aan te nemen dat de regionale, federale en Europese verkiezingen niet ordentelijk zouden verlopen, maar dat onze inlichtingendienst zeer waakzaam moet zijn op inmenging van buitenaf.

"We zouden niet willen dat we hier met toestanden worden geconfronteerd zoals in de VS." Daarmee verwijst hij naar de mogelijke inmenging van de Russische inlichtingendiensten in de Amerikaanse presidentsverkiezingen ten voordele van Donald Trump.

Het Comité I gaat volgens zijn voorzitter vooral kijken welke methodes de Belgische inlichtingendiensten gebruiken en of die zullen volstaan. "We zullen zien hoe de wet in deze materie wordt toegepast", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?