— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019
analyse

Groen en Blauw Brussel verrassen met kieslijsten

© Groen Twitter
| Tinne Van der Straeten, Elke Van den Brandt en Stijn Bex zijn de kopstukken voor de verkiezingen in mei.

Exit Annemie Maes (Groen) en niet Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD), maar Brussels parlementslid Els Ampe trekt de Vlaams-Brusselse lijst op 26 mei. Geen verkie­zingen zonder verrassingen, gejuich en tanden­geknars.

Brussels gewestminister Guy Vanhengel herhaalde het nog eens op zijn nieuwjaarsreceptie: de basisdemocratie die de groenen huldigen maakt het de coalitiepartners soms knap lastig wegens onvoorspelbaar. Maar bij de samenstelling van de kieslijsten maakt het niet uit of een partij strak geleid wordt, zoals de Open VLD van Gwendolyn Rutten of basisdemocratisch, zoals bij Groen bleek deze week.

De Brusselse Open VLD’ers hebben de naam zich niet al te veel aan te trekken van de partijleiding, in de wandelgangen heet het dat er in Brussel maar één baas is: Guy Vanhengel. Dat de Brusselaars zich anders gedragen heeft met de politieke biotoop te maken en heeft ook historische wortels.

De Brusselaars zijn historisch linkser dan de federale en Vlaamse collega’s en dat gold ook de voorbije vijf jaar sinds Open VLD samen met de N-VA bestuurt op Vlaams en federaal niveau. Maar nu blijkt dat er ook bij de Brusselse Open VLD een baas boven baas is en die bovenbaas woont in Aarschot niet in Brussel. En dat Rutten baas is, heeft ze goed laten voelen. Vanhengel had al aan­gekondigd dat hij de lijst voor het Brussels Gewest zou aanvoeren, en Sven Gatz het Vlaams-Brusselse lijstje.

Danny Vileyn, BRUZZ-redacteur

Maar toen Ampe op haar nieuwjaarsreceptie liet weten kandidaat-lijsttrekker te zijn, kon iedereen en dus ook Gatz weten dat Ampe het zou halen.

Gatz duwt nu de lijst voor het Brussels Gewest en moet er alles aan doen om verkozen te worden. Als Vanhengel halverwege de legislatuur de fakkel doorgeeft, wordt het moeilijk om die door te geven aan iemand die niet verkozen is, vooral omdat Vanhengel Gatz vijf jaar geleden al bij de brouwers gaan halen is om Vlaams minister te worden. Gatz had toen de politiek verlaten.

Els Ampe Studio
Toen Ampe op haar nieuwjaarsreceptie liet weten kandidaat-lijsttrekker te zijn, kon iedereen en dus ook Gatz weten dat Ampe het zou halen.

Groen

Groen houdt niet van mensen die al te lang in de politiek blijven. Twee legislaturen is er normaal, wil je meer, dan moet je een uitzondering aanvragen. En dat leidt soms tot pijnlijke situaties. Elke Van den Brandt (Vlaams Parlement) en Annemie Maes (Brussels parlement) hebben er allebei twee legislaturen opzitten.

Van den Brandt krijgt het lijsttrekkerschap voor het Brussels parlement, Maes krijgt geen plaats meer. Maes heeft nochtans zoals haar twee collega’s Bruno De Lille en Arnaud Verstraete hard gewerkt. De Groen-oppositie kon zelfs wegen op het beleid. Dat de Brusselse regering haar agenda online zet, is onder andere aan Maes te danken. En nog voor De Standaard uitpakte met Curieuzeneuzen lanceerde Maes NO2 Pollution in Brussel.

Bruno De Lille is al schepen in de stad Brussel geweest, staatssecretaris en parlementslid en duwt nu de lijst voor het Brussels Gewest. Hij heeft er dus al drie termijnen opzitten. De Lille: “Je hoopt natuurlijk altijd op een betere plaats, maar wie ben ik om te klagen? Ik zal er alles aan doen om verkozen te worden en Groen in de regering te krijgen. Ik ben al meer dan één keer verkozen geraakt vanop de laatste plaats.” Groen hoopt stilletjes op vijf zetels.

Een even grote verrassing is Stijn Bex die het lijstje voor het Vlaams Parlement trekt. Bex komt oorspronkelijk uit de stal van wijlen de Volksunie en Spirit. Hij is sinds 2010 bij Groen en was onder andere parlementair medewerker van Eva Brems.

Brussel Kiest 2018 Ganshoren Groen Elke Van den Brandt plaats 3
© Groen
| Elke Van den Brandt (foto) krijgt het lijsttrekkerschap voor Groen voor het Brussels parlement. Annemie Maes krijgt geen plaats meer, ondanks haar harde werk, net zoals Bruno De Lille en Arnaud Verstraete.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?