| Lijsttrekkers Tinne Van der Straeten (federaal), Elke Van den Brandt (Brussels Parlement) en Stijn Bex (Vlaams Parlement)

Groen: Van den Brandt lijsttrekster Brussels Parlement, Bex trekt Vlaamse lijst

KVDP, SVG, YH
© BRUZZ
26/01/2019
Updated: 26/01/2019 19.27u

Elke Van den Brandt is lijsttrekster voor Groen bij de verkiezingen in mei op de lijst voor het Brussels Parlement. Stijn Bex trekt de lijst voor het Vlaams Parlement. Dat meldt de partij vanop het pollcongres waar de lijsten voor de verkiezingen van mei dit jaar werden goedgekeurd door de partijleden.

Bekijk hier de reactie van Elke Van den Brandt

Op het pollcongres van Groen Brussel hebben partijleden de lijsten voor de Brusselse, Vlaamse en federale verkiezingen van mei 2019 goedgekeurd. Elke Van den Brandt, nu nog Vlaams parlementslid, staat op de eerste plaats voor het Brussels Parlement, gevolgd door Brussels parlementslid Arnaud Verstraete. Parlementslid en voormalig staatssecretaris Bruno De Lille is lijstduwer.

"Bij de vorige verkiezingen kreeg Groen een sterk mandaat van de Brusselaars", zegt Van den Brandt. "We willen die groene golf graag verder zetten."

Reactie van Stijn Bex, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement

Vlaamse en federale lijst

Gewezen kamerlid Stijn Bex wordt lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen. Bex was gemeenteraadslid in Leuven van 2006 tot 2012, "maar woont al een hele tijd in Brussel", aldus de woordvoerder van Groen. "We moeten niet alleen in veertien Brusselse gemeenten (waar de groenen mee besturen, red.), maar ook in het gewest, Vlaams en federaal aan de knoppen zitten om echte antwoorden te kunnen geven aan al diegenen die bezorgd zijn over het klimaat", aldus Bex in een eerste reactie.

Op de lijst voor het Vlaams Parlement volgen schrijfster en columniste Celia Groothedde Ledoux en Ange-Raïssa Uzanziga op plaats twee en drie.

bex

Stijn Bex en Tinne Van der Straeten

Voor de federale verkiezingen dienen Ecolo en Groen een gezamenlijke lijst in, getrokken door Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi. Schepen in Koekelberg Tinne Van der Straeten krijgt er de derde plaats en maakt waarschijnlijk haar comeback in de nationale politiek.

“De Nederlandstalige Brusselaars maken voor het eerst kans op een verkozene in de Kamer dankzij onze sterke samenwerking met Ecolo", reageert Van der Straeten. Van 2007 tot 2010 zetelde ze al in de Kamer.

Bekijk hier de reactie van Tinne Van der Straeten

Brussel kiest 2018 Groen Jette Annemie Maes plaats 4

| Annemie Maes verlaat het Brussels Parlement. Door het lokale pollcomité werd zij niet voorgedragen op een lijst.

Exit Annemie Maes

Het derde Brussels parlementslid voor Groen Annemie Maes staat niet op een lijst voor de verkiezingen van mei 2019. Ze werd niet voorgedragen door het pollcomité. Maes is een stemmenkanon. Ze haalde 1755 stemmen bij de vorige gewestverkiezingen, en raakte in oktober ook rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad van Jette. Ze reageert ontgoocheld. Ze noemt het "een weinig strategische keuze van de partij".

Maes was sinds 2009 parlementslid. Ze had, net zoals Bruno De Lille en Elke Van den Brandt, een uitzonderingsprocedure doorlopen om nog eens kandidaat te zijn. Dat was door de leden aanvaard, maar zaterdag kreeg ze niet de nodige steun voor een verkiesbare plaats. Ze beraadt zich nu over haar toekomst.

'Intense dag'

De lijsttrekkers zouden normaal gezien om 13.30 uur worden voorgesteld, maar de stemming werd uitgesteld, waardoor een beslissing over de lijsten twee uur later viel. "Het was een zeer intense dag", reageert Arnaud Verstaete voor de camera van BRUZZ. "We hebben de hele dag vergaderd en de leden beslissen."

Verstraete is blij met zijn tweede plaats op de lijst voor het Brussels Parlement, maar over andere beslissingen is hij minder tevreden. "Andere beslissingen waren voor mij niet makkelijk te verteren. Dat Bruno De Lille lijstduwer wordt, is een verrassing. Dat is even slikken."

'De Sven Gatz van Groen'

"Als je al twee termijnen achter de rug hebt - en ik ben ook zeer zichtbaar geweest als staatssecretaris - is het moeilijk om bij Groen nog eens een hoge plaats te krijgen", klinkt het bij De Lille zelf.

"De leden hebben mij dus de lijstduwersplaats gegeven. Deze keer ben ik een beetje de Sven Gatz van Groen", lacht het Brussels parlementslid, "maar ik ga daar met al mijn gewicht achterstaan."

Bekijk hier de reactie van Arnaud Verstraete

Bekijk hier de reactie van Bruno De Lille

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019 , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement , Brussel Kiest 2019: Kamer , lijsttrekker , Groen , Groen Brussel , Vlaams parlement , Brussels Parlement

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni