— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Minister Gosuin stopt met actieve politiek

© PhotoNews
| Minister Didier Gosuin bij de fusie Atrium, Impulse en Brussel Invest & Export tot HUB Brussels.

Brussels minister voor Werk en Economie Didier Gosuin (Défi) is geen kandidaat voor de gewestverkiezingen. Hij zal ook in de loop van de legislatuur zijn burgemeesterssjerp van de gemeente Oudergem afstaan. Hij stopt dus met actieve politiek en start met een denktank over de democratie, D21.

"Na rijp beraad heb ik beslist me niet op te stellen tijdens de gewestverkiezingen," zegt Didier Gosuin in een interview met de krant Le Soir. Gosuin (65) zal voor het eerst sinds het ontstaan van het Brussels Gewest in 1989 niet verkiesbaar zijn. En voor het eerst in bijna een kwarteeuw zal Oudergem ook een andere burgemeester kennen dan Didier Gosuin, hij zal de sjerp afstaan.

Een kalm pensioen zit er niet meteen in voor de politicus. Hij start met een denktank, die zich zal bezighouden met de crisis van de liberale democratie. "Het neoliberalisme is geen oplossing maar een mislukking, die leidt tot populisme. In België noemen we dat nationalisme. Maar dat is gewoon egoïsme, het terugplooien op zichzelf, het is een rem op de collectiviteit," zegt hij.

Gosuin kijkt over de Moerdijk voor inspiratie. De naam voor zijn denktank, zelf noemt hij het un mouvement de réflexion, is D21, in navolging van de Nederlandse links-liberale partij D66. "We kunnen de liberale democratie redden en terug zin geven. Ik geloof erin. Ik denk dat we niet veroordeeld zijn tot het liberalisme, het populisme, het Trumpisme, nationalisme of fascisme. Maar we moeten terug vertrouwen geven aan hen die zich uitgesloten voelen door het systeem," zegt hij.

Gosuin blijft lid van Défi, maar zal geen uitvoerend mandaat meer bekleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?