resultaten 14.10

Oudergem: Gosuin behoudt absolute meerderheid

Godfried Roelant
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 20.39u

| Didier Gosuin (Défi) verliest met zijn partij in Oudergem, maar blijft wel met voorsprong de grootste.

De macht van Didier Gosuin (Défi) in Oudergem brokkelt een beetje af. Hij blijft met zijn partij wel met voorsprong de grootste in de gemeente, en behoudt zijn absolute meerderheid. Aan Nederlandstalige kant zijn er geen verkozenen bij de Vlaamse kartellijst SAMEN van Dirk Hoornaert. Als Gosuin wil meegraaien uit de vetpotten voor een Nederlandstalige schepen moet hij gaan aankloppen bij Lieve Jorens (Ecolo-Groen), zij is de enige Nederlandstalige gekozene.

De macht van Didier Gosuin (Défi) in Oudergem brokkelt een beetje af. Zijn partij verliest 16,5 procent, maar behoudt wel nog 47 procent van de stemmen. Daarmee torent Défi nog altijd ruim boven de concurrentie uit.

Ter illustratie: Groen-Ecolo behaalt als eerste achtervolger met 22,7 procent slechts de helft van dat stemmenaantal. Een opvallende stijger is MR-Open VLD dat er bijna 10 procent op vooruitgaat.

BRUZZ vernam uit welingelichte bronnen dat Défi nog voor de uitslagen bekend waren een coalitie wou vormen met MR-Open VLD. De functie van Nederlandstalige schepen zou dan verhuizen van Dirk Hoornaert (Samen) naar Wim Van Obberghen (MR-Open VLD). Die laatste komt echter een aantal voorkeursstemmen tekort.

Als Gosuin dus wil meegraaien in de vetpotten die gepaard gaan met de toekenning van een Nederlandstalige schepen, dan zal hij formatiegesprekken moeten opstarten met Ecolo-Groen. In dat geval maakt Lieve Jorens kans om de rol van Hoornaert over te nemen.

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Oudergem. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Kiest 2018: Oudergem , verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni