— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

MR wil einde maken aan stadsvlucht middenklasse

© Lieven Van Assche
| Villa te koop (archiefbeeld).

De MR maakt van de stadsvlucht van de Brusselse middenklasse een thema voor de gewestverkiezingen in mei. De Franstalige liberalen denken met een tiental maatregelen het tij te kunnen keren. De Brusselse registratierechten moeten bijvoorbeeld herzien worden en ook het gevoerde beleid bij het Woningfonds moet op de schop.

Dat schrijft La Dernière Heure maandag.

In Brussel betalen kopers geen registratierechten voor een aankoop tot 175.000 euro. Tot 500.000 euro krijgen kopers van een eerste woning zo een korting van 21.875 euro, boven dat plafond betalen ze gewone registratierechten van 12,5 procent.

Tot 2016 lag die vrijgestelde schijf veel lager: 60.000 of 75.000 euro, afhankelijk van de wijk van de woning. Dat leverde de koper een besparing op van respectievelijk 7.500 en 9.375 euro. Maar tot 2016 konden de Brusselse gezinnen wel genieten van een woonbonus, een fiscale korting bij de aankoop van een woning.

De MR stelt voor om dat plafond te schrappen, zodat iedereen van die korting kan genieten. Daarnaast willen ze de koper de keuze laten: ofwel het nieuwe systeem, met hogere vrijgestelde schijf, ofwel de fiscaal voordelige woonbonus.

Woningfonds

Ook het Woningfonds moet toegankelijker worden gemaakt voor de middenklasse, oordeelt de MR. "Want nu hebben de lagere inkomens die te rijk worden geacht uitgesloten, maar ze voelen zich niet zeker genoeg om toegang te zoeken tot conventioneel bankkrediet."

Daarnaast zou het Woningfonds enkel leningen mogen toekennen aan mensen met een job, aldus de liberalen. "We verkiezen een inkomen boven een uitkering", licht Etienne Dujardin toe. Hij is gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe.

Wat de sociale woningen in Brussel betreft, pleiten de liberalen voor een audit en een renovatie van het volledige woonbestand. Daarnaast wil MR ook de strijd aangaan met huisjesmelkers en leegstaande woningen door sancties op te leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?