big city

JOUW VRAAG. Koop ik best dit jaar een huis of appartement mét woonbonus of wacht ik tot 2017?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 25/05/2016

Koop ik best dit jaar een huis of appartement in Brussel mét woonbonus of wacht ik tot 2017 op het afschaffen van de registratierechten? Dat vraagt Thomas De Trogh uit Oudergem zich af. In onze Big City-rubriek van deze week gaat BRUZZ op zoek naar het antwoord.

De Brusselse regering heeft in november vorig jaar beslist om de woonfiscaliteit grondig te hervormen. De registratierechten - dat zijn de eenmalige belastingen van 12,5 procent die je betaalt bij aankoop van een woning – worden niet afgeschaft, maar voor een eerste gezinswoning wordt de korting, het zogenaamde abattement, aanzienlijk opgetrokken. Tegelijk heeft de regering beslist om de woonbonus, het fiscaal voordeel op een hypothecaire lening, af te schaffen. De hervorming gaat in voege op 1 januari 2017.

Deze krant heeft na de bekendmaking van deze hervorming door Immotheker laten berekenen wat de voor- en nadelen zijn van de nieuwe Brusselse woonfiscaliteit. Daaruit bleek dat de huidige woonbonus in Brussel erg voordelig is. En dat voordeel is alleen maar groter voor een koppel dat een lening neemt met een lange looptijd.

Lees verder onder de grafiek.

John Romain (Immotheker): “Wie in Brussel woont kan tot een bedrag van 2.290 euro per persoon fiscale voordelen genieten. Dit bedrag wordt nog verhoogd met 760 euro gedurende de eerste tien jaar van het krediet. Met minstens drie kinderen ten laste kan je nog eens 80 euro bijtellen.” Dat levert voor een koppel met twee kinderen op een looptijd van 25 jaar bijna 80.000 euro aan fiscale voordelen op.

Dit systeem gaat op de schop. Daar is een logische verklaring voor. De woonbonus moet sinds de staatshervorming van 2014 door de gewesten zelf gefinancierd worden. Het systeem aanhouden zou een financiële strop betekenen voor het Brussels Gewest. Vlaanderen heeft eerder al beslist om het fiscaal voordeel terug te schroeven. Minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) schaft de woonbonus vanaf 2017 af, maar zet daar iets anders tegen over.

Vandaag krijgen kopers van een eerste woning een korting op de registratierechten. Op de eerste schijf van 60.000 euro (in sommige wijken 75.000 euro) moeten geen registratierechten betaald worden. Vanhengel verhoogt die schijf naar maar liefst 175.000 euro. De woning mag wel niet meer dan 500.000 euro kosten. De verhoging van het abattement betekent een netto winst voor de koper van 14.375 euro. Die winst is one-shot. Dat is meteen een voor- en een nadeel. Het voordeel is vooral psychologisch. Het kan een extra duwtje in de rug geven bij de aankoop zelf, dus aan het begin van de hypotheek. Het nadeel is dat het totale financiële voordeel een flink stuk lager ligt.

John Romain van Immotheker neemt een gemiddeld voorbeeld van een koppel van 35 dat afbetaalt op 25 jaar en maandelijks 1.099 euro afbetaalt. “Op deze 1.099 euro bekomt het koppel vandaag in Brussel een ‘woonbonus’-voordeel van 247 per maand. Vanaf 2017 zou het koppel via de vrijstelling van de registratierechten op 175.000 euro nog slechts een voordeel van 68 euro per maand bekomen.”

Heeft dan geen enkele koper voordeel bij deze hervorming? Toch wel. Wie niet belastingsplichtig is en niet van fiscale voordelen geniet, kan vanaf 2017 wél van lagere registratierechten profiteren. En ook het Brussels Gewest doet er zijn voordeel bij. Ze kan met deze fiscale hervorming ettelijke miljoenen euro’s besparen. Slotsom: dit jaar een woning kopen is voor bijna iedereen financieel een stuk voordeliger dan volgend jaar.

 

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 

 

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?