— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

N-VA trekt in 2019 opnieuw de kaart van het confederalisme

© PhotoNews
| Geert Bourgeois tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement (archiefbeeld).

De N-VA trekt voor de verkiezingen van 2019 opnieuw volop de communautaire kaart. Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois vrijdag in De Ochtend op Radio 1. "Vlaanderen heeft alles in huis om aan te sluiten bij de Europese toplanden. Het confederalisme is de sleutel tot meer welvaart."

De minister-president bevestigt dat de partij in 2019 opnieuw met een communautaire agenda naar de kiezer trekt. De afgelopen legislatuur zat dat dossier in de koelkast, na federale afspraken. De Vlaams-nationalisten legden de afgelopen 4,5 jaar vooral de nadruk op het identitaire.

"Het communautaire is nooit verdwenen uit de partij, maar we hebben wel afgesproken om het niet op de agenda te zetten", zegt Bourgeois daarover. "Het identitaire is een van de speerpunten van de partij, maar we gaan diverse klemtonen leggen. Vlaanderen heeft alles in huis om aan te sluiten bij de Hanzelanden, bij de Europese top, en confederalisme is de sleutel daartoe. Wij gaan die kaart volop trekken."

Om grote communautaire omwentelingen te realiseren, moet het parlement nog voor de verkiezingen normaal gezien de grondwet - via het artikel 195 - voor herziening vatbaar verklaren, maar dat is geen must, zegt Bourgeois. "Grote hervormingen zijn ook vroeger al gebeurd zonder dat de grondwet voor herziening vatbaar was verklaard."

Over zijn eigen ambities na 2019 is volgens Bourgeois nog niets beslist. "Ik zal in elk geval nog een rol spelen, een grote rol hoop ik ook." Volgens de minister-president zal de partij "kort na Nieuwjaar" knopen doorhakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?