20181014 Stemhokje blanco stem Gemeenteraadsverkiezingen elektronisch stemmen 2018 Brussel Kiest

VUB-onderzoek naar interesse van jongeren in regionale verkiezingen

© Belga
30/01/2019

De Université Catholique de Louvain, de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voeren samen een grootschalig onderzoek uit naar "Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019". Via een online leerplatform en via face-to-face maatschappelijke debatten worden de jongeren gepeild naar hun interesse in de regionale verkiezingen van mei 2019.

Het onderzoek maakt integraal deel uit van het project "Jeugd en Politiek", dat erop gericht is om jongeren op het einde van de middelbare school geïnteresseerd te maken in de politieke verkiezingen. Het onderzoek wil 1.000 jonge Brusselaars uit 20 verschillende scholen, zowel Nederlands- als Franstalige, bereiken.

Via twee processen, een online leerplatform en face-to-face deliberatie, wordt het effect gemeten van de democratische attituden bij jongeren. Het onderzoek gaat nu zijn tweede fase in waarbij de jongeren samen komen om te debatteren en politici te ondervragen over maatschappelijke thema's zoals mobiliteit, economie of milieu.

Op 7 februari houden 150 jongeren op de VUB-campus Etterbeek een debat rond "milieu" en dat met een panel bestaande uit Magali Plovie (Ecolo), Cieltje Van Achter (N-VA), Hannelore Goeman (sp.a) en Stephanie Dhaenens (Inter-Environment Brussel).

Op 8 mei worden in de Ravensteingalerij tussentijdse resultaten gepresenteerd. "Het gaat er dan vooral om dat de jongeren zelf hun week presenteren. De finale resultaten volgen pas in het najaar, omdat we ook een allerlaatste vragenlijst afnemen in september om langetermijneffecten op te sporen", stelt VUB-onderzoeker Didier Caluwaerts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019 , Politiek , VUB , ULB , regionale verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni