— Brussel kiest in jouw gemeente

Anderlecht

Stemmenkanon N-VA Anderlecht stapt uit partij na geruzie over lijst

© N-VA-BRUZZ
| Nadine Van Lysebetten (links) moest de lijsttrekkersplaats afstaan aan de net verhuisde Gilles Verstraeten.

De machtswissel bij de N-VA Anderlecht is voormalig lijsttrekker Nadine Van Lysebetten niet goed bevallen. Ze stapt uit de partij. “Ik woon mijn hele leven al in Anderlecht maar moet wel de eerste plek laten aan iemand die nog maar net verhuisd is.” De nieuwe lijsttrekker Gilles Verstraeten beklemtoont dat een grote meerderheid de nieuwe lijst goedkeurde.

Koningsdrama bij de N-VA in Anderlecht. Daar heeft voormalig lijsttrekker en fractieleider Nadine Van Lysebetten (N-VA) ontslag genomen als N-VA-mandataris. Ze zegt ontgoocheld te zijn in de N-VA, en haalt er ook naar uit, onder meer naar ‘cumulard’ Johan Van den Driessche (N-VA). Ook partijgenoot Karl Vanlouwe kreeg op Twitter een uitbrander.

De Anderlechtse stond in 2012 nog bovenaan de lijst, en haalde 700 voorkeursstemmen, maar kreeg nu plaats twee van de partij, waarvoor ze bedankte.

'Je bent van Anderlecht als...'

“Ik woon al heel mijn leven in Anderlecht, en moet nu plaats maken voor iemand die hier nog maar woont sinds februari. Hij weet niks af van Anderlecht, en is zelfs speciaal voor de verkiezingen verhuisd.”

Dat laatste spreekt de nieuwe lijsttrekker Gilles Verstraeten tegen. “Ik ben naar Anderlecht verhuisd omdat ik hier een leuk appartement heb gevonden”, aldus Verstraeten, die naast zijn rol in Anderlecht ook voorzitter is van Jong N-VA Brussel en medewerker in het Brussels parlement.

Over de defenestratie zegt Verstraeten: “We hebben mevrouw van Lysebetten plaats twee voorgesteld. Zij ging zo zeker verkozen worden. We hebben haar meermaals geprobeerd te overtuigen in dit verhaal mee te stappen, maar zonder resultaat.”

Schorsing

Volgens Van Lysebetten is het echter de partij die op een vergadering plots terugkeerde op de beslissing om haar plaats twee te geven, die ze nog in overweging nam. “Dat is niet koosjer verlopen. Zo hebben ze mij moeten schorsen als bestuurslid, om mij niet te moeten uitnodigen op die vergadering.”

Verstraeten bevestigt dat het Brusselse Gewestbestuur van de N-VA Van Lysebetten geschorst heeft. “Omdat ze voortdurend amok maakte”, zegt hij. Volgens hem zijn er geen procedurele fouten gemaakt. “De nieuwe lijst werd donderdag voorgesteld, en is door een grote meerderheid van de leden goedgekeurd.”

Op die lijst staat geen Van Lysebetten meer. Ze neemt nu ontslag uit de N-VA, in wie ze zegt zwaar teleurgesteld te zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?