Els Ampe (Voor U), Frédéric De Gucht (Open VLD) en David Weytsman (MR)

| Els Ampe (Voor U), Frédéric De Gucht (Open VLD) en David Weytsman (MR.)

Open VLD wil niet met Ampe op één lijst in Stad Brussel

BVR
© BRUZZ
28/02/2024

"Er is geen enkel scenario denkbaar waarbij Open VLD en Els Ampe op eenzelfde lijst gaan staan." Dat zegt Frédéric De Gucht, voorzitter van Open VLD Stad Brussel, die samen met MR naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. Ampe zelf rekent op het woord van MR-kopman David Weytsman.

Eind 2022 leek Ampe af te stevenen op een tweede plaats op de MR-VLD-lijst van de Stad Brussel, na kopman David Weytsman (MR). Maar Ampe stapte uit de Open VLD en richtte de scheurlijst Voor U op. Waardoor die tweede plaats onzeker wordt.

In De Standaard maakt Ampe zich sterk nog altijd op die plaats te kunnen rekenen, iets wat ze ook bij BRUZZ herhaalt. "MR en ik hebben een afspraak om samen op de lijst te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wij werken goed samen. Voor mij is een woord een woord. Ik ga ervan uit dat dit ook voor MR geldt", aldus Ampe.

'Niet denkbaar'

MR-kopman Weytsman ziet dat anders. "Het is een MR-VLD lijst en het is dan ook samen met Open VLD dat we de lijsten opstellen. Dat gebeurt na de gewestverkiezingen van 9 juni. Voorlopig ben ik alleen zeker van m'n plaats."

De bal ligt dus in het kamp van de Open VLD, en die is niet van plan Ampe aan boord te hijsen. "Er is geen enkel scenario denkbaar waarbij Open VLD en Ampe op eenzelfde lijst gaan staan", zegt Frédéric De Gucht, voorzitter van Open VLD Stad Brussel.

"Ampe heeft zelf beslist om een andere lijst te vormen en is tegen particratie. Dan zie ik niet waarom ze op een lijst met twee traditionele partijen zou willen staan."

Dat Ampe ook een lidkaart van MR heeft en op die manier een plek kan krijgen, maakt weinig indruk. "Ik heb ook een lidkaart van de Makro", zegt De Gucht.

De afwijzing mag niet verrassen, ook lokaal botert het al langer niet meer tussen Ampe en Open VLD. Tijdens de voorzittersverkiezingen voor Stad Brussel heeft het kamp Ampe het onderspit moeten delven: haar partner Filip Moeykens verloor de voorzittersverkiezingen van De Gucht.

Aderlating

Toch zou het wegvallen van Ampe een aderlating zijn voor de lijst. Ampe haalde tijdens de vorige verkiezingen 1.610 voorkeursstemmen, het tweede beste resultaat van alle liberalen.

Ter vergelijking, Frederik Ceulemans, die Open VLD naar voor wilde schuiven, haalde maar 329 stemmen, weliswaar vanop een onzalige 31ste plaats.

Het leidt ertoe dat Weytsman voorzichtig blijft en niet officieel wil bevestigen dat er voor Ampe geen plaats is. "Ik wil een zo sterk mogelijke lijst", zegt hij.

Maar blijft de entente met Open VLD overeind, dan zal dat zonder Els Ampe zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: gemeente, Politiek, lijstvorming, Els Ampe, David Weytsman, Frederic De Gucht, Open VLD

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni