David Weytsman en Els Ampe: een eigen lijst MR-Open VLD voor Brussel-Stad

| David Weytsman en Els Ampe: een eigen lijst MR-Open VLD voor Brussel-Stad.

Ook in de Stad Brussel komen Open VLD en MR weer samen op

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
22/11/2022

Na Jette en Ganshoren, komen ook de liberalen in de Stad Brussel samen op voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2024. David Weytsman (MR) zal de 'MR-VLD'-lijst trekken. Els Ampe (Open VLD) zal vermoedelijk de tweede plaats bekleden, al is dat nog niet definitief afgeklopt. "De gezamenlijke liberale lijst is in de Stad Brussel geboren en is daar om te blijven", zegt Ampe.

Het is niet de eerste keer dat de liberalen van de Stad Brussel samen opkomen, dat deden ze eerder al in 2012 en 2018, met Alain Courtois als lijsttrekker en Els Ampe op de tweede plaats.

Nu is het David Weytsman (MR) die de lijst zal trekken. Hij is gemeenteraadslid en lid van het Brussels parlement. "De Open VLD en MR-fracties zijn erg close", zegt Weytsman daarover. "Els en ik schieten erg goed met elkaar op en onze fracties werken samen in gemeenschappelijke vergaderingen. Nu heb ik de eer om een gezamenljke MR VLD-lijst te leiden."

Voor Weytsman is het politieke project duidelijk. "De liberalen zijn het enige alternatief voor deze Rood-Groene linkse meerderheid in de Stad Brussel. Het is onze wens om in 2024 de eerste partij te worden."

Ampe op twee

Els Ampe zou - net als bij de vorige verkiezingen - de tweede plaats krijgen, maar dat is nog niet officieel afgeklopt. Wel zou er een breed draagvlak voor zijn, zowel bij MR als bij Open VLD.

Voor Ampe is samenwerking een evidentie. "David (Weytsman, red.) en ik komen heel goed overeen. Daarbij: MR en Open VLD kwamen al samen op in 2012 en in 2018, en iedereen was tevreden over die samenwerking. De gezamenlijke lijst is in de Stad Brussel geboren en is daar om te blijven."

Ze zal voor alle duidelijkheid voor Open VLD op de lijst staan. Er gaan geruchten de ronde dat ze naar de MR zou overstappen, maar die blijken vals. "Wel ben ik al jaren lid van de MR, uit sympathie, maar ik blijf gewoon Open VLD."

Open MR

De lijst krijgt de voorlopige naam 'MR VLD', net zoals tijdens de vorige verkiezingen. De kans bestaat dat die nog verandert in 'Open MR', een wens van minister voor Begroting Sven Gatz (Open VLD), om die overal in het Gewest zo te noemen. Maar daar moeten de afdelingsbesturen nog over beslissen.

Deze samenwerking komt er op een moment van aanhoudende spanningen tussen Open VLD en MR op federaal niveau. In Brussel is daar minder van te merken. In juni werd al bekend dat de liberalen in Jette een gemeenschappelijke lijst indienen, getrokken door Sven Gatz. Gisteren/maandag was Ganshoren aan de beurt.

Tijdens de vorige verkiezingen kwamen de liberalen in bijna alle Brusselse gemeenten samen op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni