| MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in oktober 2021, bij de viering van de 175ste verjaardag van de liberale partij in België.

Bouchez en Lachaert: 'In elke familie ontstaan soms meningsverschillen'

© Belga
22/11/2022

De banden tussen de Franstalige en Vlaamse liberalen blijven sterk. Dat zeggen de voorzitters van Open VLD en MR, Egbert Lachaert en Georges-Louis Bouchez, in een gemeenschappelijke verklaring. "In elke familie ontstaan er soms meningsverschillen. Maar die doen geen afbreuk aan onze gemeenschappelijke basis: een gezamenlijk liberaal project voor België, gebouwd op vrijheid en vooruitgang."

De spanningen tussen Open VLD en MR liepen afgelopen weekend schijnbaar hoog op nadat de Vlaamse liberalen staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker vervingen door Alexia Bertrand, tot dan toe de MR-fractieleidster in het Brussels Parlement. Dat zou zonder al te veel overleg met de Franstalige liberalen zijn gebeurd.

In de Zevende Dag verduidelijkte Lachaert zondag dat de loyaliteit van Bertrand voortaan bij Open VLD ligt, hoewel ze ook haar MR-partijkaart behoudt, waarna hij er op de Franstalige televisie nog een schepje bovenop deed en bepaalde MR-Kamerleden verweet de stijl van het Vlaams Belang te "copy-pasten". Daarop stuurde Bouchez een vlammende tweet de wereld in, waarin hij indirect alle federale Open VLD-departementen aanviel.

'In elke familie soms meningsverschillen'

De relaties kwamen even onder "verhoogde temperatuur" te staan, gaf Bouchez maandag aan in een interne boodschap aan zijn mandatarissen. Maar beide voorzitters hebben de plooien nu gladgestreken, moet blijken uit een gezamenlijke verklaring.

"In elke familie ontstaan er soms meningsverschillen", klinkt het daarin. "Maar die doen geen afbreuk aan onze gemeenschappelijke basis: een gezamenlijk liberaal project voor België, gebouwd op vrijheid en vooruitgang."

Tegelijkertijd moeten de gevoeligheden bij beide partijen gerespecteerd worden, geven Bouchez en Lachaert aan, "om onze strijd voor een meer liberale samenleving te versterken". "In een tijd waarin burgers en bedrijven verschillende crisissen moeten trotseren, bevestigen Open VLD en MR dat ze elk volgens hun rol in deze coalitie de impact van het liberalisme willen versterken en dat ze de goede werking en efficiëntie van de federale regering willen garanderen."

'Werking beter afstemmen'

Beide voorzitters zullen nu "initiatieven nemen" om hun "acties beter te coördineren in aankomende en belangrijke socio-economische en budgettaire dossiers", klinkt het. Het gaat dan om de "strijd tegen de werkloosheidsval in het kader van de welvaartsenveloppe", een betere werkgelegenheidsgraad, een lagere fiscale druk, een gezonde begroting en de bevoorradingszekerheid van energie. De voorzitters, regeringsleden en parlementairen van beide partijen zullen ook samenkomen "om hun werking beter af te stemmen".

In een interview met Terzake noemt Bouchez de verwijzing naar Vlaams Belang van afgelopen weekend "ongepast" en "onjuist". "Er zit geen spoortje Vlaams Belang in mijn partij", klonk het. De MR-voorzitter zei ook dat het niet zijn taak is "om de regering te beschermen, maar om de problemen van het land op te lossen" en dat hij net daarom eerlijk moet zijn, onder meer over de nood aan hervormingen op het vlak van arbeidsmarktbeleid, pensioenen en energie.

Bouchez steunt De Bleeker

Over de beslissing rond het ontslag van Eva De Bleeker wil Bouchez zich niet uitspreken, al vindt de MR-voorzitter persoonlijk wel dat De Bleeker "haar werk gedaan heeft". "Ze heeft over een aantal dossiers aan de alarmbel getrokken en ik denk niet dat ze zich moet schamen voor het geleverde werk. Ik draag haar persoonlijk een warm hart toe en ik wil haar ook graag zeggen dat ik haar analyse deels steun", aldus nog Bouchez.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni