Frederic De Gucht en Filip_Moeykens.

| Frédéric De Gucht en Filip Moeykens.

Voorzittersverkiezing bij Open VLD Brussel stevent af op pijnlijke clash

SVG
© BRUZZ
28/03/2023

Frédéric De Gucht en Filip Moeykens zijn allebei kandidaat-voorzitter om de Open VLD-afdeling van Stad Brussel te leiden. De verkiezing riskeert een pijnlijke clash te worden tussen de nieuwe en oude lichting, met eveneens als inzet de politieke toekomst van Vlaams Parlementslid Els Ampe.

De Open VLD-afdeling van Stad Brussel is de grootste van het Brussels gewest. Een kleine driehonderd leden kan donderdag in de Melsensstraat gaan stemmen voor een nieuw bestuur, waaronder een nieuwe voorzitter en zes afgevaardigden voor het regiobestuur. Huidig voorzitter Freddy Neyts heeft al langer te kennen gegeven de fakkel te willen doorgeven.

De Open VLD van het Brussels Gewest wil van de gelegenheid gebruikmaken om schoon schip te maken. De lokale afdeling voert al te lang een aparte koers, zo klinkt het. En met Vlaams Parlementslid Els Ampe, die altijd de steun heeft gekregen van de lokale afdeling, is geen land te bezeilen, luidt het verder. Te vrijpostig, te weinig een teamspeler. De kwestie verscheurt al jaren de lokale afdeling.

Frédéric De Gucht, zoon van voormalig minister, partijvoorzitter en Europees commissaris Karel De Gucht, moet rust brengen. Hij wordt naar voren geschoven als nieuwe voorzitter. Die demarche is wel onder een slecht gesternte begonnen. Begin maart lekte uit dat de afdeling in juli vorig jaar plots gegroeid was met tachtig leden. Spookleden volgens sommigen. Het nationaal partijbestuur heeft die leden intussen wel gevalideerd. Zij kunnen dus mee stemmen.

Stevige tegenkandidaat

De verkiezingen donderdag beloven alvast spannend te worden, en niemand kan nu al zeggen welke kant het zal uitgaan.

Frédéric De Gucht is handelsingenieur (VUB) en al enkele jaren directeur bij een Waals glasverwerkend bedrijf. Hij is de broer van Jean-Jacques De Gucht, Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst. Jean-Jacques De Gucht wordt ook genoemd als nieuwe aanwinst voor de Brusselse Open VLD, maar voorlopig lijkt er nog geen sprake te zijn van een verhuis naar Brussel. “Maar zeg nooit nooit,” zo klinkt het.

Frédéric De Gucht krijgt een stevige tegenkandidaat: Filip Moeykens. Hij is een zwaargewicht binnen de Brusselse Open VLD, en eveneens handelsingenieur, CEO van een grote verzekeringsfirma, bankier en lid van de Raad van Bestuur van de VUB en van vastgoedspeler Banimmo. Moeykens is tevens de partner van Els Ampe. Hij vertegenwoordigt de traditionele afdeling van de stad Brussel.

De verkiezingen van donderdag riskeren een clash te worden tussen de nieuwe lichting (Frédéric De Gucht), die steun krijgt van het partij-establishment, en de traditionele lokale afdeling, met Filip Moeykens als voorzitterskandidaat.

De inzet is meteen ook de politieke toekomst van Els Ampe. Het kamp van Frédéric De Gucht maakt er geen geheim van dat Ampe maar beter een kruis kan maken over haar plaats binnen de Open VLD. "Freddy Neyts en co hebben te lang de lokale afdeling gebruikt voor eigen gewin," zo klinkt het.

Het kamp van De Gucht schuift zelf Fréderik Ceulemans naar voor als nieuwe nummer één. Ceulemans is nu partijwoordvoerder.

Zaterdag nog hield de Brusselse Open VLD een ledencongres. Daar werden de nieuwe Open VLD-kandidaten naar voor geschoven die het verschil moeten maken bij de verkiezingen in 2024. Ook de andere kandidaten stonden in the picture. Els Ampe was daar niet bij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni