— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

In beeld: verkiezingsaffiches overspoelen de stad

Binnen iets meer dan drie weken is het zover en gaan ook de Brusselaars naar de stembus. Dat is ook te zien in het straatbeeld: vitrines en gevels worden bijna exclusief ingepalmd door verkiezingsaffiches, soms op het absurde af.

Als je vandaag naar de buurtwinkel, plaatselijke kapper of lokale kebabzaak gaat in de stad, is de kans groot dat je een grote foto van Marie Nagy (Défi), Philippe Close (PS) of een andere politicus tegenkomt. Het is immers nog maar 24 dagen voor we naar de stembus gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent dat het aantal verkiezingsaffiches in het straatbeeld toeneemt.

Alleen al op één raam van een nachtwinkel in het centrum van Brussel, vlak bij de Sint-Katelijnekerk, tel je 19 affiches van vijf verschillende partijen. “Mijn baas kent heel wat van die politici," zegt de kassier van de winkel. “Wanneer iemand vraagt om een affiche op te hangen, mag dat altijd.” Of de kassier zelf gaat stemmen? De man schudt van neen.

'Allerlei partijen'

Niet zelden zie je het hele politieke spectrum weergeven op één raam. Bij bijvoorbeeld Chilli Grill in de Dansaertstraat krijgen voorlopig PS, Défi, Groen/Ecolo en CDH/CD&V een plek op het raam.

“Mijn klanten stemmen op allerlei partijen," legt de uitbater uit. “Als ik alleen affiches zou ophangen van bijvoorbeeld PS, komen die van Défi misschien niet meer”, klinkt het. Dus mag iedereen een plaats op de ramen van zijn zaak opeisen.

'Ik geloof er geen enkele van'

Een gelijkaardige geluid weerklinkt bij de andere handelszaken, soms met iets minder enthousiasme. “Iedereen die het vraagt mag hier een affiche ophangen," zegt een kassier van een buurtwinkel in Laken waar vooral de lachende gezichten van PS- en CDH-politici achter het vensterglas hangen.

“Maar voor mij maakt het niets uit," zucht ze. “Ik geloof hier geen enkele politicus.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?