Analyse

Brussel-Stad kiest overtuigd voor links

Mathias Declercq
© BRUZZ
15/10/2018

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad.

Alles wat links is wint, alles wat ook maar enigszins centrum of rechts kleurt, is eraan voor de moeite in Brussel-Stad. Met dank aan de historische monsterscore van burgemeester Philippe Close, die niet alleen de PS stevig in het zadel houdt, maar ook een gedroomde progressieve coalitie opstart met Ecolo en Change.Brussels.

Logo Brussel Kiest 2018

8.510 persoonlijke voorkeurstemmen voor Close: dat is een pak meer dan de populaire burgervader Freddy Thielemans in 2012. Neen, wie dit een jaar geleden had voorspeld in volle Samusocial-crisis, zou men gek hebben verklaard. Maar toch heeft Philippe Close met zijn PS-machine opnieuw het vertrouwen gewonnen van bijna 30 procent van de kiezers.

En wat gezegd van Ecolo–Groen, dat vlot over de liberalen van MR en Open VLD wipt? Dat is in de eerste plaats een duidelijke keuze voor een ander mobiliteitsbeleid, met minder plaats voor auto’s en een focus op betere luchtkwaliteit. Alain Courtois (MR), die 2.760 voorkeursstemmen haalt, woog duidelijk te licht als uitdager van Philippe Close. Zijn politieke loopbaan lijkt er nu echt op te zitten.

Ans Persoons wordt, amper een jaar nadat ze als SP.A-schepen brak met de PS van Yvan Mayeur, opnieuw schepen in een meerderheid met dezelfde PS.


Maar dé verrassing is misschien toch wel Change.Brussels, de burgerlijst van Ans Persoons. Met één zetel behaalt die burgerlijst niet enkel haar beoogde doel, maar wordt ze zelfs aan boord gehesen door Philippe Close. Zo wordt Persoons, amper een jaar nadat ze als SP.A-schepen brak met de PS van Yvan Mayeur, opnieuw schepen in een meerderheid met dezelfde PS. Maar dan wel zonder haar eeuwige rivale Els Ampe.

Ook opvallend: PVDA doet er maar liefst 10 procent bij. Daardoor laten ze CDH-CD&V achter zich, dat door het vertrek van stemmenkanon Joëlle Milquet bijna negen procent moet inleveren. Ook N-VA kan de ambities niet waarmaken en gaat licht achteruit, maar behoudt wel een zetel. Défi kan ook niet tevreden zijn met het status-quo, waardoor Fabian Maingain nooit kans maakte om zich in de coalitiegesprekken te mengen.

Wie wordt burgemeester?

Philippe Close, natuurlijk. Terwijl hij in 2012 nog vier partijgenoten moest laten voorgaan, haalt hij nu ruim 5.000 stemmen meer dan zijn populairste schepen, Faouzia Hariche. De natuurlijke opvolger van Thielemans doet tussenpaus Mayeur helemaal vergeten. Ook lijsttrekkers Benoît Hellings (Ecolo) en Alain Courtois (MR) laat hij ver achter zich.

En de Nederlandstaligen...

Els Ampe (Open VLD) vliegt ondanks een mooie persoonlijke score uit de meerderheid. Bart Dhondt (Groen) zet een straf resultaat neer met 1.587 stemmen. Hij mag op een schepenambt rekenen, net zoals Ans Persoons, die wel 'maar' 789 stemmen binnenrijft. Bianca Debaets (CD&V) scoort goed met bijna 1.000 stemmen, maar wordt in de steek gelaten door lijsttrekker Didier Wauters (CDH). Met Bruno Bauwens (1.092 stemmen) krijgt PVDA/PTB ook een populaire Nederlandstalige verkozene in de gemeenteraad.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Brussel-Stad.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad , De analyses na 14/10 , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni