— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad
resultaten 14.10

Brussel-Stad: PS blijft afgetekend grootste, groenen springen over MR

De PS van Philippe Close blijft voorlopig de grootste partij ondanks wat verlies.© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ

Met álle stemmen geteld, is het duidelijk: de PS blijft afgetekend de grootste partij in de Stad Brussel. Ecolo-Groen springt over de liberalen, die er op achteruit gaan. De christendemocraten zijn de grote verliezers en zien zelfs de PVDA/PTB over zich springen.

De PS van burgemeester Close moet amper stemmen inleveren, toch een verrassing gezien het woelige jaar dat de socialisten doormaakten in de stad."Met Change.Brussels (met SP.A'er Ans Persoons) erbij gaat de socialistische familie er zelfs op vooruit", klinkt het in de entourage van de burgemeester.

"Dit kan alleen liggen aan een megascore van Philippe Close, die een soort Thielemans-effect heeft teweeggebracht”, zegt de Nederlandstalige PS’er Roel Jacobs. “want het had ook anders kunnen uitdraaien.” Hij laat ook uitschijnen dat de groenen misschien wel de liberalen zouden kunnen vervangen in de meerderheid. “Wij gaan het liefst voor een linkse, progressieve meerderheid, maar alles ligt nog open.”

Bart Dhondt (Groen): 'We hebben de meerderheid gebroken'

De groenen maken dan weer een sprong van ongeveer 4,5 procent. Ook PVDA/PTB gaat er sterk op vooruit, met 10 procent meer dan in 2012.

Liberalen en christendemocraten verliezen

De liberalen, waar Alain Courtois (MR) op de sjerp aasde, lijdt dan weer een verlies van 4 procent. De christendemocraten, met Bianca Debaets (CD&V) op plaats twee, moeten dan weer een verlies van bijna 9 procent incasseren en moeten de extreemlinkse PVDA/PTB voor laten gaan.

Ook N-VA heeft de ambities niet kunnen waarmaken met een licht verlies. Ze behouden één zetel, net zoals Change.Brussels, de lijst van Ans Persoons (SP.A).

De Franstaligen van Défi blijven steken op een status-quo van 7 procent. Extreme partijen zoals het Vlaams Belang maar ook de partij Islam verschrompelen elk tot 1,5 procent.

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Brussel-Stad. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?