— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Change.Brussels wil enkel bewoners nog op straat laten parkeren

© Saskia Vanderstichele
| Ans Persoons (SP.A), voormalig schepen van Brussel, is boegbeeld en lijsttrekster voor het burgerplatform/

Bottom-up, progressief en meertalig, dat is Change.Brussels in een notendop. Al blijft de vraag of het burgerplatform het SP.A-imago en de vechtscheiding met de PS van zich af zal kunnen schudden.

Ondergrondse afvalcontainers in plaats van vuilniszakken op straat, extra fietsbrigades, een schoolstraat voor elke school, en een Brusselse Villa Tinto-wijk. Het is slechts een greep uit de 69 voorstellen waarmee Change.Brussels binnenkort naar de kiezer trekt. Het burgerplatform dat verrees uit de assen van de Brusselse SP.A stelde dinsdagavond haar programma en kandidaten voor.

Die laatsten ogen in ieder geval bijzonder divers. De lijst bestaat voor zowat de helft uit Nederlandstaligen, maar bevat evengoed Frans- en Engelstaligen, net als Brusselaars van Duitse of Italiaanse origine.

Het programma ligt in het verlengde van de vroegere Brusselse SP.A. Toch vallen enkele radicalere voorstellen op, zoals bovengronds parkeren in de vijfhoek onmogelijk maken voor niet-Brusselaars (mits uitzonderingen voor personen met een handicap) of Haren aansluiten bij Evere (in afwachting van één stadsgewest, aldus het programma).

Ans Persoons (SP.A)

Mobiliteit en leefbaarheid in de stad krijgen een prominente plaats bij Change.Brussels. Volgens boegbeeld en lijsttrekker Ans Persoons (SP.A) zit net daar het grote failliet van de huidige Brusselse meerderheid. Al hekelt de voormalige schepen ook een gebrek aan transparantie en goed bestuur in Brussel-Stad.

'Hopen op 14 oktober de grote verrassing te zijn'

De uitdaging voor Change.Brussels wordt in de eerste plaats verkozen geraken. Kon de SP.A vroeger nog meeliften op het succes van zusterpartij PS, moet het burgerplatform het op eigen houtje doen.

"Wij hopen alvast de grote verrassing van de verkiezingen te zijn", zegt Persoons aan BRUZZ. "Er wordt soms wat neerbuigend gedaan over burgerplatformen, maar volgens mij zit daar net de toekomst: burgers die zelf het heft in eigen handen nemen." De lijsttrekster wil wel niet gezegd hoeveel zetels ze precies hoopt te verzilveren.

Ook de andere kandidaten tonen zich optimistisch. Zij delen een liefde voor de hoofdstad, maar ook de mening dat die beter bestuurd kan en moet worden. Al valt op dat Persoons de lijm is die het geheel bij elkaar houdt. Ze bouwde het platform in de eerste plaats in haar eigen netwerk uit.

De centrale positie van Persoons doet meteen vragen rijzen over de relatie tussen Change.Brussels en de SP.A. Die laatste financiert de campagne van het burgerplatform. Verschillende socialistische excellenties, waaronder minister van Mobiliteit Pascal Smet, tekenden dinsdagavond trouwens present.

"Change.Brussels gaat onafhankelijk te werk", verzekert Persoons. "Al kostte het best wat moeite om sommigen binnen de partij daarvan te overtuigen. Vooral dat wij inhoudelijk een eigen weg op kunnen gaan, lag moeilijk. Maar net daarin verschillen wij van de rest: we luisteren en koppelen steeds terug naar de Brusselaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?