Karine Lalieux (PS)

| Karine Lalieux (PS, Brussel-Stad.)

Lalieux zal kiezen: parlementslid of Brussels OCMW-voorzitter

© Belga
20/11/2018
Updated: 20/11/2018 20.13u

De gemeenteraad in Brussel-Stad heeft maandagavond het ontslag goedgekeurd van huidig OCMW-voorzitter Ahmed El Ktibi (PS). Daardoor kan huidig schepen van Cultuur en Toerisme Karine Lalieux (PS) hem al begin december vervangen, nog voor de nieuwe bestuurscoalitie van start gaat. Lalieux zegt na de verkiezingen wel een keuze te maken tussen haar rol als parlementslid en die van OCMW-voorzitter.

Normaal moet eerst een gemeenteraad aantreden, die dan op zijn beurt stemt over de OCMW-raadsleden. Het komt uiteindelijk hen toe om een voorzitter te kiezen. Maar dat had betekend dat Lalieux pas kon aantreden in de eerste maanden van 2019.

Omzeilen decumul

Aftredend schepen Geoffroy Coomans de Brachène (MR), die geen deel uitmaakt van de nieuwe coalitie, uitte zijn kritiek op het niet naleven van de geldende procedures. Ook hekelde hij het creatief omspringen met de decumulregels.

"Om te vermijden dat ze haar ambt van federaal parlementslid combineert met dat van schepen, gaat ze het OCMW leiden. Gezien de omvang van het OCMW in de stad is het voorzitterschap ervan belangrijker dan een schepenambt."

'Zal na verkiezingen een duidelijke keuze maken'

Lalieux heeft ondertussen laten weten dat ze na de gewestverkiezingen in mei beide functies niet zal blijven combineren. "Het getuigt van goed bestuur om dit OCMW niet tot en met maart aan zijn lot over te laten. De strijd tegen armoede wacht niet. Dat bewijzen ook de cijfers die maar blijven stijgen. Daarom zal ik pas na de verkiezingen een duidelijke keuze maken tussen het voorzitterschap van het OCMW en mijn job als federaal parlementslid."

"Deze beslissing heeft ook geen invloed op mijn loon dat hetzelfde blijft. Ik wil hiermee alleen in een zo sterk mogelijke positie staan om weerwerk te kunnen bieden tegen de federale regering die met haar maatregelen de zwaksten in onze samenleving treft."

Correctie: in een eerdere versie stond dat Lalieux Brussels parlementslid is, terwijl ze in het federale parlementslid zetelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad , Politiek , Ahmed El Ktibi , Karine Lalieux , ocmw Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni