— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Peiling: Ecolo-Groen opnieuw grootste in Brussel-Stad

© Benoit Hellings
| Benoit Hellings, lijsttrekker van Ecolo-Groen in Brussel-Stad

Een nieuwe peiling ziet Ecolo-Groen opnieuw als sterkste lijst in Brussel-Stad. De PS is pas derde, na MR-Open VLD, maar klimt wel uit het dal.

De groenen scoren in de peiling van iVOX 19,7 procent, ruim 7 procent beter dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Toen kwam de lijst pas op plaats vier, na PS-SP.A, MR-Open VLD en CDH-CD&V. Ook bij een vorige peiling in oktober scoorden de ecologisten het sterkst met 20,9 procent. Dat meldt La Capitale, dat de peiling lie tuitvoeren.

De liberalen van MR-Open VLD komen met 18,4 procent op de tweede plaats. Het resultaat ligt ongeveer even hoog als dat van de vorige gemeenteraadsverkiezingen en één procent hoger dan dat van de PS.

De lijst van Philippe Close moet in de peiling genoegen nemen met de derde plaats en 17,4 procent. Dat is een mokerslag tegenover de 29,1 procent die PS en SP.A samen realiseerden in 2012. Tegelijk is het al een stuk beter dan de 14,2 procent uit de vorige peiling in oktober.

Het Défi van Fabian Maingain haalt 13,4 procent in de peiling en zit daarmee op een groeicurve. CDH-CD&V halen 12,7 procent, veel minder dan de 18 procent van de gemeenteraadsverkiezingen met lijsttrekster Joëlle Milquet.

PTB zakt weg (in vergelijking met de vorige peiling van oktober 2017) naar 6,4 procent.

Franstalige peiling

De peiling van iVOX werd enkel in het Frans gehouden waardoor de resultaten voor Nederlandstalige partijen mogelijk vervormd zijn. Dat kan bijvoorbeeld verklaren waarom SP.A welgeteld 0,0 procent haalt in de peiling, terwijl Ans Persoons wel relatief goed scoort in een lijst van 7 persoonlijkheden die de peilers voorlegden.

Tegelijk slaagt N-VA er wel in om 4,5 procent te scoren in de Franstalige peiling (tegenover 4,3 procent bij de vorige verkiezingen).

De peiling werd afgenomen tussen 27 maart en 9 april via internet en via de telefoon, bij 540 mensen. De maximale foutenmarge bedraagt 4,2 procent. De weergegeven resultaten houden geen rekening met de 21 procent bevraagden die geen voorkeur uitspraken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?