PS-kopstukken Elio di Rupo, Rudi Vervoort, Laurette Onkelinkx en Fadila Lanaan.

PS stelt verkiezingsprogramma voor: minder stookolie, meer openbaar vervoer

TD
© BRUZZ
26/12/2018

De Franstalige socialisten hebben hun regionale verkiezingsprogramma geschreven. Dat kleurt opvallend groen. Zo moet mazout verdwijnen in 2020 in Brussel en moeten kinderen tot 18 gratis op de MIVB.

De Brusselse PS maakt zich stilaan klaar voor de gewestverkiezingen van mei. En na de groene golf tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, waar de PS in Brussel weliswaar niet veel van zijn pluimen verloor maar wel de groenen van Groen en Ecolo zagen winnen, trekt lokaal PS-voorzitster Laurette Onkelinx de groene kaart.

Treinen met de MIVB

In het pas voorgestelde partijprogramma, een lijvig document van 200 pagina's die de krant Le Soir kon inkijken, staan de plannen van de PS voor Brussel. Zo moeten tegen 2020 alle stookolieketels verdwijnen en wil de partij massaal investeren in aardgas als brandstof voor huizen en zelfs voertuigen.

De PS wil het openbaar vervoer verder versterken met nieuwe tram- en metrolijnen, onder andere een naar Groot-Bijgaarden. Het partijprogramma droomt zelfs luidop van een MIVB die ook treinen uitbaat op het Brusselse spoornet, in plaats van de NMBS.

Jobs, jobs, jobs

Om werkzoekenden makkelijker aan een job te helpen, wil de PS een opleidingsloon installeren, un revenu de formation. Iedere werkzoekende die een professionele opleiding volgt, zou een volwaardig basisloon moeten krijgen tijdens die opleiding.

Dat moet er voor zorgen dat er jobs bijkomen "waar Brussel nood aan heeft."

Kopman of -vrouw

Wie de lijsten zullen trekken voor de komende verkiezingen, in mei kiezen we een nieuw federaal, regionaal en Europees parlement, is nog niet duidelijk. Eerst moet het partijprogramma goedgekeurd worden door het congres, daarna volgt de lijstvorming.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , PS , gewestverkiezingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni