Close: 'PS moet de grootste blijven'

© PhotoNews
| Het nieuwe College van burgemeester Philippe Close (PS) en schepenen van Brussel-Stad.

Brussels burgemeester Philippe Close zet in een interview de bakens uit voor de komende verkiezingen. Die moeten de PS aan de macht helpen op federaal niveau en aan de macht houden op gewestniveau. "We moeten er alles aan doen om niet met de N-VA te regeren," zegt hij in een interview.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bereidt zich vol vertrouwen voor op de nakende verkiezingen. "De PS moet in Brussel en op het federaal niveau de grootste blijven," zegt hij in een interview in de krant De Standaard. Hij voelt zich gesterkt door het goede resultaat van zijn partij in Brussel-Stad.

'Pas bobo'

Daar smeedde hij een rood-groen bestuursakkoord dat van mobiliteit en klimaatbeleid de twee belangrijkste werkpunten maakte. "Brussel heeft een shockbeleid nodig. Het zal niet bij slogans blijven: we gaan voor schoolstraten, een uitgebreide zone 30 die we ook zullen afdwingen en een mentaliteitsswitch," zegt hij.

Dat de PS nu voluit de klimaatkaart trekt, heeft niet alleen te maken met de verkiezingsoverwinning van de groene partijen Groen en Ecolo. Close steekt de pluim op de hoed van de Nederlandstaligen in Brussel. "Ik heb altijd gevonden dat de Nederlandstaligen in Brussel veel verder denken over thema's zoals mobiliteit en luchtvervuiling. Ze zijn gevoeliger aan die thema's, die ik weiger 'bobo' te noemen."

N-VA

Heeft hij het over zijn 'eigen' beleidsdomein, het lokale niveau, vooral over mobiliteit, dan gaat het op het federaal en gewestelijk niveau vooral over de politiek tegenpartij: de N-VA. "We moeten er alles aan doen om niet te regeren met de N-VA," zegt hij. "Mijn voorkeur gaat uit naar een progressieve coalitie."

De progressieve coalitie die hij sloot in Brussel-Stad, met Groen, Ecolo, Défi en Change.Brussels, wil hij met andere woorden herhaald zien op gewestniveau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?