| Chokri Ben Chikha (l.) tijdens de voorbereidingen van 'De Waarheidscommissie'

Close: ‘Ik bied mijn excuses aan de Congolese gemeenschap aan’

EDB
© BRUZZ
06/12/2018

Het is 60 jaar geleden dat Congolezen en andere Afrikanen tijdens Expo ’58 werden opgevoerd in een namaakdorp om het publiek te vermaken. Daarvoor biedt Brussels burgemeester Close (PS) nu zijn excuses aan. “Er moet meer aandacht komen voor het kolonisatieverleden in het onderwijs.”

De burgemeester doet zijn uitspraken in het kader van de theatervoorstelling De Waarheidscommissie die performancegroep Action Zoo Humain op vrijdag en zaterdag in de Senaat plant.

Onder leiding van theatermaker en onderzoeker Chokri Ben Chikha vraagt de groep zich luidop af of vele maatschappelijke discussies vandaag hun oorsprong niet kennen in een specifiek hoofdstuk van de Belgische koloniale geschiedenis: de tentoonstelling van ‘exoten’ tijdens de expo’s.

De titel van de voorstelling verwijst naar de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie die in 1995 plaatsvond. Daarbij deed men onderzoek naar schendingen van mensenrechten uit het verleden. De Zuid-Afrikaanse waarheidscommissie hoorde meer dan 20.000 slachtoffers van het apartheidsbewind, om zo het collectieve trauma te helpen verwerken.

De Brusselse Waarheidscommissie houdt het midden tussen een theaterstuk en een debat. Zo wordt een statement van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) opgenomen waarin hij stelt dat er meer aandacht voor het kolonisatieverleden in het onderwijs moet zijn.

Koning Filip

Ook kaart Action Zoo Humain de afwezigheid van koning Filip bij de opening van het vernieuwde AfricaMuseum aan. In een open brief nodigen ze hem uit om hun voorstelling bij te wonen.

“Boze tongen beweren dat u wegblijft omwille van de bedenkelijke reputatie van uw over-overgrootvader. Maar nu bieden wij u de kans om in de Senaat getuige te zijn van een constructieve dialoog die een waardig alternatief biedt voor de gemiste heropening van het AfricaMuseum,” klinkt het.

“De Waarheidscommissie” vindt plaats op 7 en 8 december. Meer info vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Podium , Samenleving , Action Zoo Humain , Chokri Ben Chikha , De Waarheidscommissie , AfricaMuseum , Expo 58 , congolezen , koloniaal verleden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni